Γνωστοποιούμε τα νεότερα πάνω στο θέμα:

 Τα δικαιούμενα ποσά από το λογαριασμό νεότητας χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες.

  1. Η αποταμίευση του κάθε γονέα. Το ποσό δηλαδή που ο κάθε συνάδελφος έβαζε κάθε μήνα στο λογαριασμό. Το ποσό αυτό εισπράττεται εξ ολοκλήρου από το παιδί του συναδέλφου και δεν υπόκειται σε κανενός είδους φόρο γιατί προέρχεται από εισόδημα το οποίο έχει ήδη φορολογηθεί (αυτό ίσχυε και πριν).
  2. Οι τόκοι που αναλογούν στην παραπάνω αποταμίευση. Οι τόκοι φορολογούνται όπως όλοι οι τόκοι που προέρχονται από λογαριασμούς καταθέσεων. Σήμερα οι τόκοι φορολογούνται με ποσοστό 15% (αυτό ίσχυε και πριν).
  3. Οι δικαιούμενες χορηγίες από τον ΟΤΕ. Αυτό είναι το σημείο στο οποίο έγινε η παρέμβαση του Υπουργείου Οικονομικών. Με το φορολογικό νόμο που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση οι χορηγίες του ΟΤΕ θεωρούνται εισόδημα του γονέα και όχι του παιδιού. Το αποτέλεσμα ήταν να φορολογείται ο συνάδελφος με συντελεστή φορολόγησης ανάλογα με το εισόδημά του. Οι περισσότεροι συνάδελφοι βρίσκονται στη μεσαία κλίμακα και θα πλήρωναν φόρο 34% (32% φορολογικός συντελεστής και 2% εισφορά αλληλεγγύης) ενώ υπάρχουν και κάποιοι που θα πλήρωναν μέχρι και 44% (42% φορολογικός συντελεστής και 2% εισφορά αλληλεγγύης). Με την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών {16/3/2015} επανερχόμαστε στο παλαιότερο καθεστώς, δηλαδή θεωρούνται εισόδημα του παιδιού και φορολογούνται όπως φορολογείται το εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα.

 Με βάση το νόμο της προηγούμενης κυβέρνησης τα εισοδήματα από ελεύθερα επαγγέλματα φορολογούνται από το πρώτο € με συντελεστή φορολόγησης 26% και αυτός είναι ο φόρος που οφείλει το κάθε παιδί.

 Αυτό που διεκδικούμε κι εμείς και οι εν ενεργεία υπάλληλοι του ΟΤΕ είναι η αλλαγή του φορολογικού νόμου και η επαναφορά του αφορολόγητου ορίου ώστε να ελαχιστοποιηθεί ή και να μηδενιστεί ο φόρος του λογαριασμού νεότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κινηθεί τα συνδικάτα του ΟΤΕ, υπάρχει δε υπόσχεση από κυβερνητικούς παράγοντες ότι το θέμα θα λυθεί τους επόμενους μήνες με το νέο φορολογικό νόμο…

 Εμείς – το Κίνημα Συνταξιούχων – γνωστοποιούμε ότι θα είμαστε παρόντες σε κάθε εξέλιξη του θέματος.

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ότι σας αφορά ;

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας, συμπληρώνοντας το όνομα και το email σας !

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας καθώς και την αποστολή διαφημιστικού υλικού από αυτόν τον ιστότοπο. Τα στοιχεία που υποβάλετε είναι ασφαλή & δεν μοιράζονται με κανένα τρίτο μέλος ή πάροχο υπηρεσιών.