Συναδέλφισσες – συνάδελφοι…

Όπως θα έχετε ήδη διαπιστώσει από το πολιτικό σύστημα και τα ΜΜΕ είναι αδύνατο να έχουμε πλήρη και αντικειμενική  πληροφόρηση.

Ακόμα και για βασικά και απλά ζητήματα, που μας αφορούν, όπως η κύρια σύνταξή μας και το επικουρικό…

Κροκοδείλια δάκρυα για τους καημένους συνταξιούχους από  όλους τους εκπροσώπους των προηγούμενων μνημονιακών  κυβερνήσεων από τη μια μεριά και αμηχανία ή “άλλα λόγια να αγαπιόμαστε” από τη σημερινή μνημονιακή κυβέρνηση…

Ποια είναι η αλήθεια όμως σχετικά με τον νόμο Κατρούγκαλου για τη σύνταξη και το επικουρικό;

Τι προσπάθησε να λύσει αυτός ο νόμος;

Παρά τον απέραντο βερμπαλισμό από όλες τις πλευρές, το μόνο που μένει είναι η συσκότιση της αλήθειας και της πραγματικότητας – σε τέτοιο βαθμό μάλιστα – που οι περισσότεροι συνταξιούχοι να μην ξέρουμε τι μας γίνεται….

Ο νόμος Κατρούγκαλου είχε για κύριους στόχους:

  1. Να καρατομήσει θεσμικά και μακροπρόθεσμα όλες τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και των επόμενων γενεών.
  2. Να νομιμοποιήσει όλες τις αυθαίρετες περικοπές κύριων και επικουρικών συντάξεων.
  3. ΚΥΡΙΩΣ, να παρακάμψει την απόφαση του ΣτΕ, που λέει ότι όλες οι περικοπές από το 2012 και μετά είναι αντισυνταγματικές…

Με  ποιο τρόπο και πως προσπαθεί να ανατρέψει την απόφαση του ΣτΕ;

α. Η απόφαση του ΣτΕ έκρινε ότι είναι αντισυνταγματικός ο νόμος, γιατί δεν υπήρχε οικονομοτεχνική μελέτη για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος… (το σκεπτικό)

β. Παρουσίασαν λοιπόν μελέτη (η επάρκεια είναι άλλο θέμα), άρα τυπικά ένας όρος εκπληρώνεται….

γ. Άφηνε να διαφανεί ότι δεν τηρείται η αρχή  της αναλογικότητας κι ότι οι μεγάλες περικοπές που  έγιναν στις μεγαλύτερες ειδικά συντάξεις είναι τέτοιες, που δεν επιτρέπουν αξιοπρεπή διαβίωση….

Για να ανατρέψει λοιπόν το σκεπτικό του ΣτΕ ο νόμος αυτός ανακαθορίζει, ανατοποθετεί ή αναπροσαρμόζει με καινούργιο τρόπο εξ αρχής και με υποτιθέμενους ενιαίους κανόνες όλες τις συντάξεις, κύριες και επικουρικές όλων των συνταξιούχων….

Τι ακριβώς υπολογισμός γίνεται για τις επικουρικές μας συντάξεις και πώς βγήκε αυτό το αποτέλεσμα;

Δεν θέλουμε να σας μπερδέψουμε με το μαθηματικό τύπο και τις άλλες παραμέτρους που χρησιμοποιήθηκαν.

Σε γενικές γραμμές όμως ο επανακαθορισμός των επικουρικών συντάξεων έγινε ως εξής:

Είχαμε για παράδειγμα μία αρχική επικουρική σύνταξη 600 €

Από αυτή την αρχική σύνταξη αφαιρούν όλες τις κρατήσεις που έχουμε υποστεί μέχρι σήμερα των νόμων 4024/11, 4051/12 και 4093/12 και την κράτηση 5,20 % του μηδενικού ελλείμματος του αλήστου μνήμης Βρούτση…

Όλα αυτά ας υποθέσουμε ότι είναι 280 €…..

Τα 320 λοιπόν ο νόμος τα ονομάζει καταβαλλόμενη σύνταξη… Μετά, με διάφορους υπολογισμούς ανάλογα με τον συντάξιμο μισθό και τα χρόνια πληρωμής επικουρικού βγαίνει η αναπροσαρμοσμένη σύνταξη…

Από την αναπροσαρμοσμένη  σύνταξη ξεκινάνε τρεις κρατήσεις

  1. Η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας 6%
  2. Ο φόρος
  3. Η μείωση του νόμου 3986/11 που παραπέμπει στον υποτιθέμενο κουμπαρά, αυτό δηλαδή που πληρώνουν οι  σημερινοί  συνταξιούχοι  για τις επόμενες γενιές.

Πώς γίνεται όμως και  αντί για μειώσεις σε κάποια ευάριθμη  μερίδα συνταξιούχων προέκυψαν  αυξήσεις;

Η απάντηση  είναι  απλή. Τους είχαν γίνει τόσες  πολλές μειώσεις  που  ακόμα και η δημιουργική λογιστική και  οι μαθηματικοί τύποι του Κατρούγκαλου τάπαιξαν!!!!

Ο νόμος έχει έναν όρο που  λέει ότι το ποσοστό αναπλήρωσης δεν μπορεί να είναι κάτω από 0,45%…

Ακόμα και με τις οριακές αυξήσεις των 25 ή και 40 € που παίρνουν κάποιοι, πάλι δεν φτάνουμε στο ποσό αναπλήρωσης 0,45… είμαστε και παραμένουμε από το 0,39 μέχρι 0,42…

Οι μειώσεις δηλαδή που είχαμε υποστεί ήταν μεγαλύτερες και από αυτές τις μειώσεις που προσπάθησε να επιβάλλει ο νόμος Κατρούγκαλου….

Κανονικά θα έπρεπε σύμφωνα με τον νόμο να έχουμε μεγαλύτερες αυξήσεις έτσι ώστε το ποσοστό αναπλήρωσης να μην είναι κάτω  από 0,45%… Ούτε και  προς τον δικό τους νόμο δεν έχουν εναρμονιστεί…

Το  πρόβλημα όμως των  των βίαιων και αντισυνταγματικών περικοπών των συντάξεων μας δεν λύθηκε ούτε λύνεται με τον νόμο Κατρούγκαλου….  είναι κι αυτός – και θα αποδειχτεί στη συνέχεια – ένας καραμπινάτος αντισυνταγματικός νόμος….

Μέχρι τότε εμείς συνεχίζουμε

  1. Τις δικαστικές μας διεκδικήσεις και για την κύρια και για την επικουρική σύνταξη, πληροφορώντας σας ότι η πρώτη δίκη έχει οριστεί για τις 10/10/2016.
  2. Διερευνούμε τους τρόπους να αντιταχθούμε και δικαστικά για την κατάργηση του περιβόητου νόμου Κατρούγκαλου

Σας ευχόμαστε καλές διακοπές και μιας και μπερδευτήκατε όσοι πήρατε κάτι παραπάνω στην επικουρική σύνταξη, πάρτε τα 25 – 40 € που αναγκάστηκαν να μας επιστρέψουν από το κλεμμένα και ρίξτε το και μια βραδιά έξω!!!!!

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ότι σας αφορά ;

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας, συμπληρώνοντας το όνομα και το email σας !

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας καθώς και την αποστολή διαφημιστικού υλικού από αυτόν τον ιστότοπο. Τα στοιχεία που υποβάλετε είναι ασφαλή & δεν μοιράζονται με κανένα τρίτο μέλος ή πάροχο υπηρεσιών.