Είναι πολύ εύκολο στο ΣΥΣΤΗΜΑ και το πετυχαίνει πολλές φορές – έχει άλλωστε πολλαπλά επικοινωνιακά μέσα – να πηγαίνει τη συζήτηση εκεί που θέλει. Το ίδιο παιχνίδι παίζεται και με την εξαγγελία για τη λεγόμενη “13η σύνταξη”.

Η ουσία του ζητήματος όμως είναι:

  1. Προεκλογικές παροχές δίνονται όταν η όποια κυβέρνηση δεν μας θεωρεί δεδομένους και θέλει να κερδίσει την ψήφο μας.

Μ’ αυτή την έννοια το παλιό σύνθημα “κάθε μέρα εκλογές” θα ήταν η ιδανική κατάσταση για μας τους συνταξιούχους και τους εργαζόμενους που τα  τελευταία 10 χρόνια μας τα πήραν όλα.

  1. Αν δεν είχε καταρρεύσει το εργατικό κίνημα των συνταξιούχων και των εργαζομένων, με άλλους όρους θα γινόταν η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων. Δυστυχώς όμως μας δίνουν, ό,τι μας δίνουν, και μας βάζουν σε διάφορα διλήμματα. Να ψηφίσουμε τον έναν που μας δίνει κάποια ψίχουλα ή τον άλλον που ίσως … μας ”πάρει και το τραπέζι που τρώμε τα ψίχουλα”
  2. Η συζήτηση αλλιώς πρέπει να μπει, τουλάχιστον για τους νοήμονες, για όσους δεν είναι οπαδοί και για όσους δεν …τσιμπάνε με τις χάντρες και τα καθρεφτάκια…
  • Θα επανέλθει η 13η και η 14η σύνταξη για όλους τους συνταξιούχους, όπως ήταν πριν τα μνημόνια; Τι λένε πάνω σ’ αυτό το ΚΙΝΑΛ, η ΝΔ, το ΛΑΟΣ, η ΔΗΜΑΡ, το Ποτάμι, οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ; Όλα τα κόμματα δηλαδή που ψήφισαν μνημόνια; Τι λένε τα άλλα κόμματα,  Ένωση Κεντρώων, ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΜΕΡΑ25 κλπ, που δεν ψήφισαν μνημόνια ή για μερικά απ’ αυτά δεν τους δόθηκε ευκαιρία να το κάνουν;
  • Ποια θέση παίρνουν για τα αναδρομικά των συντάξεων από 1.1.2012 μέχρι τέλους του 2018 τα μνημονιακά και αντιμνημονιακά κόμματα; Θα τα δώσουν ή όχι; Είναι δίκαιο να πάρουν όλοι οι συνταξιούχοι αναδρομικά όπως τα έδωσαν στους ένστολους και δικαστικούς; Ναι ή όχι; Καθαρές απαντήσεις!
  • Τις συντάξεις μας συνολικά σκοπεύουν να τις επαναφέρουν και πότε στα προ του 2010 επίπεδα; Τις ήδη υπάρχουσες συντάξεις δεσμεύονται να τις διατηρήσουν και να τις βελτιώσουν;  Γιατί κάτι μας λέει (σε όσους όπως είπαμε ότι δεν τσιμπάμε) ότι μερικοί σκοπεύουν να τις πετσοκόψουν κι άλλο με το πρόσχημα της κατάργησης του περιβόητου νόμου Κατρούγκαλου ή με άλλους τρόπους.

Όπως αντιλαμβανόμαστε όμως – γιατί είμαστε όλες και όλοι μεγάλα παιδιά – πραγματική συζήτηση δεν πρόκειται να κάνουν ούτε πρόκειται να δεσμευτούν. Όχι ότι σέβονται τις δεσμεύσεις τους, αλλά όπως βλέπουμε ούτε στα λόγια δεν συζητάνε για την επαναφορά των συντάξεών μας στα προηγούμενα επίπεδα.

Η μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους δεν είναι οι συζητήσεις για τα καθρεφτάκια ούτε με τις εκλογές δυστυχώς, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, για να λυθούν τα μεγάλα προβλήματα της εργαζόμενης κοινωνίας (συνταξιούχοι, εργαζόμενοι, άνεργοι).

Αν οι ίδιοι δεν ανασυγκροτηθούμε και δεν δημιουργήσουμε ένα ρωμαλέο εργατικό κίνημα που να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις, έτσι θα πηγαίνουμε…

Θα συζητάμε… θα παραμυθιαζόμαστε… θα φανατιζόμαστε και το ΣΥΣΤΗΜΑ με οποιαδήποτε κυβέρνηση θα κάνει τη δουλειά του…

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ότι σας αφορά ;

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας, συμπληρώνοντας το όνομα και το email σας !

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας καθώς και την αποστολή διαφημιστικού υλικού από αυτόν τον ιστότοπο. Τα στοιχεία που υποβάλετε είναι ασφαλή & δεν μοιράζονται με κανένα τρίτο μέλος ή πάροχο υπηρεσιών.