ΓΝΩΣΤΟΠΟΙΗΣΗ
Έχουμε διαπιστώσει – στο ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ – ότι το ΙΚΑ παρακρατεί το σχετικό ποσοστό από τις συντάξεις μας υπέρ ασθενείας στις αρχικές ακαθάριστες αποδοχές, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις μειώσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια. Σε αντίθεση με το δημόσιο, όπου η εισφορά ασθένειας υπολογίζεται επί του ποσού που απομένει μετά τις μειώσεις…
Για το λόγο αυτό στείλαμε στο ΙΚΑ την παρακάτω επιστολή:
ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ                                                                                  ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ 58/2012 ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ                        ΑΦΜ: 997604574, ΔΟΥ: ΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΕΔΡΑ: Γ’ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 48β, ΤΚ 10433 ΑΘΗΝΑ                          ΓΡΑΦΕΙΑ: Γ’ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 13 – 1ος όροφος, ΤΗΛΕΦ: 210-5200025
=======================================================================================================================================
Αθήνα 12/2/2013                                                                               ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: 005
 
ΠΡΟΣ :  Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων  (ΙΚΑ)
Ως σύλλογος συνταξιούχων του ΙΚΑ, κατά το πλείστον, θέτουμε υπόψη σας τα ακόλουθα , που αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των κρατήσεων για ασθένεια που  γίνεται στα μέλη μας :
1.      Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια της τελευταίας τριετίας έγινε πλήθος περικοπών στις συντάξεις μας, κύριες και επικουρικές. Όσον αφορά τις κύριες συντάξεις, που ενδιαφέρουν εν προκειμένω, οι περικοπές αυτές χαρακτηρίζονται, από τους σχετικούς νόμους, σε άλλες περιπτώσεις ως κρατήσεις και σε άλλες ως μειώσεις.
2.      Ειδικότερα, ως κρατήσεις (εισφορές) χαρακτηρίζονται η Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) που προβλέπεται από το άρθρο 38 του ν. 3863/2010 (όπως τροποποιήθηκε από το άρθρο 44 παρ.10 του ν. 3986/2011), καθώς και η επιπλέον μηνιαία εισφορά για τους συνταξιούχους που δεν έχουν συμπληρώσει τοι 60ό έτος της ηλικίας τους, που προβλέπεται από το άρθρο 44 παρ. 11 του ν. 3986/2011.
3.      Με νεότερες διατάξεις επιβλήθηκαν περικοπές στις κύριες συντάξεις οι οποίες ρητά χαρακτηρίζονται από τους σχετικούς νόμους ως μειώσεις των ποσών της σύνταξης. Ειδικότερα, με το άρθρο 2 του ν. 4024/2011 μειώθηκαν, κατά περίπτωση, τα ποσά των συντάξεων των συνταξιούχων κάτω ή άνω των 55 ετών, με το άρθρο 6 του ν. 4051/2012 μειώθηκαν οι συντάξεις άνω των 1300 ευρώ και με το άρθρο πρώτο, υποπαρ. ΙΑ5 μειώθηκαν οι συντάξεις ή το άθροισμα των μηνιαίων συντάξεων άνω των 1000 ευρώ.  Στην τελευταία διάταξη ρητά αναφέρεται ότι για τον υπολογισμό του ποσοστού της μείωσης λαμβάνεται υπόψη το καταβλητέο ποσό της σύνταξης μετά τις μειώσεις και παρακρατήσεις της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων .
 
4.      Παρά το ότι οι συντάξεις έχουν υποστεί τις ανωτέρω μειώσεις, η εισφορά ασθένειας υπολογίζεται χωρίς να ληφθούν υπόψη οι μειώσεις αυτές και ειδικότερα για τους εξ ημών  προερχόμενους από τον ΟΤΕ (και άλλες πρώην και νυν ΔΕΚΟ) υπολογίζεται επί του ποσού του ανώτατου ορίου σύνταξης, δηλ. του ποσού των 2.773 ευρώ (βλ. ενδεικτικά επισυναπτόμενο εκκαθαριστικό σύνταξης), ποσού εντελώς υποθετικού, αφού έχει υποστεί τις προαναφερθείσες μειώσεις. 
 
5.      Επισημαίνεται ότι  οι παραπάνω κρατήσεις και μειώσεις έγιναν και στις συντάξεις του Δημοσίου, με σχετικές πανομοιότυπες νομοθετικές διατάξεις. Όμως, στις συντάξεις του Δημοσίου, όπως προκύπτει από το επισυναπτόμενο έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, όπου αναφέρονται και σχετικά παραδείγματα,  η εισφορά ασθένειας υπολογίζεται επί του ποσού που απομένει μετά τις μειώσεις που προαναφέρθηκαν.
 
Κατόπιν των παραπάνω παρακαλούμε για τις ενέργειές σας ώστε να εκλείψει αναδρομικά η παραπάνω αδικία, που προκαλεί περαιτέρω μείωση των συντάξεών μας.
Για το ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ
Βαγγέλης Διαμάντης                                                                    Παναγιώτης Μπρόφας
           Πρόεδρος                                                                                       Γραμματέας
Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ότι σας αφορά ;

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας, συμπληρώνοντας το όνομα και το email σας !

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας καθώς και την αποστολή διαφημιστικού υλικού από αυτόν τον ιστότοπο. Τα στοιχεία που υποβάλετε είναι ασφαλή & δεν μοιράζονται με κανένα τρίτο μέλος ή πάροχο υπηρεσιών.