Με  αφορμή  αυτήν την απόφαση το γνωστό δίκτυο καναλαρχών, καναλάτων εργατολόγων και συνδικαλιστών – συνταξιουχοπατέρων καθημερινά παραπληροφορεί, συσκοτίζει και κινδυνολογεί από τα κανάλια, αποπροσανατολίζοντας τους συνταξιούχους.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Πρόσφατα έστρεφαν τους συνταξιούχους να κάνουν αγωγές και ουρές έξω από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑ για να πάρουμε τα αναδρομικά, τα οποία θα μας δίνονταν έτσι κι αλλιώς. Τα τελευταία 8 μνημονιακά χρόνια βρίσκονται σε διαρκή  διατεταγμένη υπηρεσία.

Μην τους εμπιστεύεστε, μην τους ακούτε, είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ παρελαύνουν από τα κανάλια οι συνήθεις εργατολόγοι αγρεύοντας πελατεία, τον δικηγόρο που κέρδισε την υπόθεση δεν τον  έχουν εμφανίσει!

Μη βιάζεστε λοιπόν κάτω από την ένταση των ημερών να αποφασίσετε.

Υπάρχουν εκατοντάδες εργατολόγοι που μπορείτε να προσφύγετε.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

 1. Υπάρχει περίπτωση να διεκδικήσουμε όλες τις περικοπές των συντάξεών μας που έγιναν από το 2010 μέχρι σήμερα;

Απάντηση: Κατηγορηματικά όχι. Γιατί:

Οι περικοπές του 1ου μνημονίου θεωρήθηκαν συνταγματικές από το ΣΤΕ, με πρόεδρο τον Πικραμένο (ο οποίος στη συνέχεια έγινε υπηρεσιακός πρωθυπουργός).

 1. Μπορεί να διεκδικήσουμε ένα μέρος των καταληστευμένων συντάξεών μας και ποιοι συνταξιούχοι;

Απάντηση: Η πολιτική και η δικαστική εξουσία έχουν δημιουργήσει δύο κατηγορίες συνταξιούχων.

α. Δικαστικοί, αξιωματικοί, πυροσβέστες, λιμενικοί, αστυνομικοί και καθηγητές πανεπιστημίων. Αυτοί σύμφωνα με το μισθοδικείο και το ΣτΕ δεν χρειαζόταν να προσφύγουν σε κανένα διοικητικό δικαστήριο. Η απόφαση αφορούσε όλους και είναι άμεσα εκτελεστή.

 β. Για όλους τους άλλους συνταξιούχους που είμαστε β’ κατηγορίας – όπως φαίνεται – ή παιδιά ενός κατώτερου θεού δεν αποφάσισαν το ίδιο.

 1. Τι αποφάσισε για όλους του άλλους συνταξιούχους το Σ.τ.Ε. τον Ιούνιο του 2015 με την 2287/15 απόφασή του;

Απάντηση:

α. Για να πάρουμε αναδρομικά πρέπει να αποφασίσουν τα αρμόδια διοικητικά δικαστήρια. Για ποιους όμως; Μόνο για όσους προσφύγουν.

β. Ποιοι δικαιούνται αναδρομικά: Μόνο όσοι είχαν προσφύγει μέχρι την 9.6.2015

γ. Πόσοι είχαν προσφύγει; Μόνο 1970! Άρα για ποιά δις Ευρώ “που θα τινάξουν το ασφαλιστικό σύστημα στον αέρα”, μιλάνε τα παπαγαλάκια των καναλιών;

 1. Τι γίνεται με τους άλλους που δεν είχαν προσφύγει;

Απάντηση:

Τίποτα απολύτως. Απλώς έχασαν με αυτή την απόφαση τα αναδρομικά 3 ετών.

 1. Τι άλλο πρόβλεπε η απόφαση αυτή;

Απάντηση:

Για όλους τους συνταξιούχους οι συντάξεις θα πρέπει να επανέλθουν από την 10.6.2015 στα επίπεδα της 1.1.2012

 1. Συμμορφώθηκαν οι κυβερνήσεις στις αποφάσεις του ΣτΕ;

Απάντηση:

ΟΧΙ, συμμορφώθηκαν όμως μερικώς.

α. Η Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου έδωσε τα μισά αναδρομικά (από το 2012) σε μηνιαίες δόσεις στις “ευγενείς κατηγορίες” δικαστικών, ένστολών κλπ.

β. Η σημερινή κυβέρνηση δια στόματος του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη ανακοίνωσε  ότι θα τους δώσει τα υπόλοιπα αναδρομικά αξίας 1 δις σε μία δόση.

γ. Για τους άλλους συνταξιούχους δεν συμμορφώθηκε με την απόφαση του ΣτΕ και δεν  επανέφερε τις συντάξεις μας από τον Ιούνιο του 2015 στα επίπεδα της 1.1.2012.

Αντιθέτως, διαπραγματεύεται η μνημονιακή κυβέρνηση ενώ χύνει κροκοδείλια δάκρυα η μνημονιακή αντιπολίτευση, για το αν θα κοπούν κι άλλο οι συντάξεις μας!!!

 1. Τι κενά προκύπτουν λοιπόν από όλα τα παραπάνω, που μπορεί να διευθετηθούν δικαστικά;

Απάντηση:

Επειδή η κυβέρνηση δεν συμμορφώθηκε και δεν  επανέφερε τις συντάξεις μας χωρίς τις περικοπές του 2012, προέκυψαν καινούργια αναδρομικά απ’ τον Ιούνιο του 2015 μέχρι το τέλος του 2018. Αρα όλοι μπορούν να προσφύγουν και να διεκδικήσουν τα αναδρομικά γι’ αυτά τα 3,5 χρόνια.

 1. Έχουν καμιά τύχη αυτές οι αγωγές; Θα πάρουμε λεφτά πίσω; Και πότε;

Απάντηση:

Τα διοικητικά δικαστήρια είναι υποχρεωμένα, εξειδικεύοντας για τον κάθε ένα προσφεύγοντα, να βγάλουν αποφάσεις που θα ευθυγραμμίζονται με την βασική απόφαση του Σ.τ.Ε. ότι οι περικοπές των συντάξεων μας από το 2012 και μετά είναι αντισυνταγματικές.

 1. Και αν δεν προσφύγουμε; Κάποιοι λένε ότι, ό,τι δοθεί, θα δοθεί για όλους, υπάρχει περίπτωση να δοθεί πολιτική λύση;

Απάντηση:

Αυτοί που τα λένε ή θέλουν να παραγραφούν οι απαιτήσεις (όπως έγινε με τα αναδρομικά απ’ το 2012 μέχρι το 2015) ή απολυτοποιούν τις κινητοποιήσεις και σνομπάρουν τις δικαστικές διεκδικήσεις. Αυτοί θα πρέπει να μας εξηγήσουν γιατί, ενώ “τα πήραν”΄οι δικαστικοί και οι ένστολοι κι εμείς δεν πήραμε τίποτα, γιατί δεν μίλησαν, γιατί δεν διαμαρτυρήθηκαν… Κατά συνέπεια πρέπει να προσφύγουμε, γιατί η  απόφαση του ΣτΕ είναι σαφής και πολιτική απόφαση για επαναφορά στα επίπεδα του 2012 δεν φαίνεται στον ορίζοντα… Αντιθέτως…

Καλοδεχούμενη – στην  απίθανη περίπτωση που δοθεί – αλλά εν τω μεταξύ ας αφήσουμε  μια προοπτική ανοιχτή…  Κάτι τέτοιο όμως απαιτεί διεκδικήσεις από το εργατικό κίνημα για να μπορέσει να επιβληθεί…συν Αθηνά  και χείρα κίνει”!

 1. Όσοι παίρνουν μικρές συντάξεις μπορούν να κάνουν αγωγές;

Απάντηση:

Μπορούν να κάνουν διεκδικώντας τα δώρα τα οποία όμως είχαν  περικοπεί για όλους (είπαμε ότι το πρώτο μνημόνιο βγήκε συνταγματικό) και  τα οποία ήταν 400 ευρώ Δώρο Χριστουγέννων,  200  € δώρο Πάσχα και 200 €  επίδομα άδειας, που καταργήθηκαν τον Δεκ. του 2012, για το 2013 και μετά…

 1. Τι γίνεται με τις κρατήσεις για το ταμείο αλληλεγγύης;

Απάντηση:

Εδώ φαίνεται ανάγλυφα η αντιφατικότητα των  ανώτερων δικαστηρίων. Το ΣτΕ για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα {ΙΚΑ, Τραπεζών, ΤΑΠ-ΟΤΕ κλπ} αποφάσισε ότι οι περικοπές αυτές είναι συνταγματικές, άρα καλώς γίνονται!

Το ελεγκτικό συνέδριο που είναι αρμόδιο για τους Δημόσιους υπαλλήλους αποφάσισε ότι είναι αντισυνταγματικές οι κρατήσεις, άρα κακώς γίνονται!

Η αντίφαση αυτή θα λυθεί για όλους όταν  από κοινού αποφασίσουν και τα δύο ανώτατα δικαστήρια

 1. Η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης ήταν ”κεραυνός εν αιθρία” ή κάποιο κόλπο που παίζεται στις πλάτες μας;

Απάντηση:

Όχι, είπαμε έχουμε προσφύγει 1970 άτομα πριν  τον Ιούνιο του 2015. Αναμένονται κι άλλες αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και η πρώτη δική μας για τους πρώτους 50. Εμείς είχαμε προσφύγει το 2013. Τα διοικητικά πρωτοδικεία αργούν να βγάλουν τις αποφάσεις.

Αυτά προς τον παρόν. Στείλτε μας όποιες απορίες έχετε ή τηλεφωνείτε μας.

Και να μην ξεχνάτε:

α. Προσοχή στα κοράκια της αγοράς που πάντα βρίσκουν ευκαιρία σε τέτοιες συνθήκες να κερδοσκοπήσουν

β. Όλα τα παραπάνω δεν θα χρειάζονταν, αν είχε δημιουργηθεί ένα ρωμαλέο εργατικό και συνταξιουχικό κίνημα, που θα επέβαλε να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά μας… εκτός κι αν δημιουργηθεί…

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: ΤΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΓΩΓΕΣ

ΥΓ: Είναι άξιο απορίας που κανένα  πολιτικό κόμμα μικρό ή μεγάλο, μνημονιακό ή όχι, δεν  διαμαρτυρήθηκε για τον χωρισμό των συνταξιούχων σε δύο κατηγορίες, με συνέπεια τα ειδικά ταμεία να πάρουν τα αναδρομικά κι εμείς οι άλλοι να τρέχουμε στους δικηγόρους και να περιμένουμε στο ακουστικό μας…

Για το ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

Βαγγέλης Διαμάντης Πρόεδρος

Παναγιώτης Μπρόφας Γενικός Γραμματέας

Share.

2 Σχόλια

 1. Πριν λίγο πήραμε το παρακάτων μήνυμα από μέλος μας:
  Προς το Κίνημα Συνταξιούχων (Διοικητικό Συμβούλιο)
  Ειλικρινά ευχαριστώ για την συνεχή ενημέρωση και κυρίως για τις συνεχείς ανιδιοτελείς ενέργειές σας. Οι αναρτήσεις σας πάντα διακρίνονται από ουσιαστική, μεστή και τεκμηριωμένη πληροφόρηση, την οποία όλοι έχουμε ανάγκη. Περιττό να τονίσω ότι «την εποχή της … Παπαγαλίνης..», επιβάλλεται να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη στο Κίνημα Συνταξιούχων, ώστε αυτό να δυναμώσει, επειδή αποτελεί όαση και μέσο άμυνας…. της λογικής μας.
  Σπύρος

 2. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΔΟΥΓΚΟΣ on

  εχει ερωτηθει ποτε νομικος με ,,,, φρυδια, εαν οι αποφασεις των ραμολι του ΣτΕ, αποτελουν πλεον συμπαντικο νομο που δεν επιδεχεται ανατροπης ουτε στα ευρωπαικα δικαστηρια?
  Το οτι πολιτικος ειναι συνωνυμο του αφερεγγυου και του απατεωνα, τον γνωριζουν και οι πετρες, αλλα, οχι πως δεν το διαισθανομαστε μεχρι τωρα. Πλεον, τα τελευταια χρονια, κυριως οι δικαστες των ανωτατων δικαστηριων , απο “διανομεις δικαιοσυνης” ξεπερασαν στα καραγκιοζλικια και τον ιδιο τον καραγκιοζη.
  Το κακο μαλλιστα ειναι οτι οι απατεωνες πολιτικοι, φροντισαν να τους “επενδυσουν” εκτος απ την τυβενο και την υποκριτικη σοβαροτητα και επιπλεον τους θωρακισαν νομικα, απεναντι σε καθε αυθεραισια.
  Για την ιδια υποθεση, τρεις δικαστες, πεντε διαφορετικες αποφασεις και κατα την γνωμη τους ολες στεκουν νομικα, αλλα αλληλοαναιρουνται λογικα.
  Σχεδιασμενες αποφασεις για αλληλοφαγωμα, για διαιρει και βασιλευε
  Ειναι σιγουρο οτι δεν υπαρχει αντιδραση στις νομικες αυθαιρεσιες?

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ότι σας αφορά ;

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας, συμπληρώνοντας το όνομα και το email σας !

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας καθώς και την αποστολή διαφημιστικού υλικού από αυτόν τον ιστότοπο. Τα στοιχεία που υποβάλετε είναι ασφαλή & δεν μοιράζονται με κανένα τρίτο μέλος ή πάροχο υπηρεσιών.