Όπως σας έχουμε ενημερώσει τις τελευταίες μέρες, μέσα στις οποίες δεχτήκαμε πολλά τηλεφωνήματα για το αν  πρέπει να κάνουμε αιτήσεις στο ΙΚΑ {ή στο ΕΤΕΑ ή στο Γενικό Λογιστήριο}  για τις περικοπές απ’ το 2012 και μετά που έπρεπε σύμφωνα με την απόφαση του Σ.Τ.Ε. {Ιούνιος 2015} να σταματήσουν, ρωτήσαμε το νομικό σύμβουλο του Κινήματος Συνταξιούχων, ο οποίος επιβεβαιώνει αυτά που σας είχαμε επισημάνει ότι δηλαδή δεν είναι σκόπιμο να προβούμε σ’ αυτή την ενέργεια γιατί έχουμε άλλη στρατηγική που νομικά που υπερβαίνει τέτοιου είδους “πρωτοβουλίες”…

Επίσης επαναλαμβάνουμε ότι εμείς στο ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ δεν ετεροκαθοριζόμαστε από πρωτοβουλίες  και υστεροβουλίες άλλων σωματείων, γιατί, αν ακολουθήσουμε αυτή την τακτική, θα γίνουμε ίδιοι και χειρότεροι….

Η γνωμοδότηση του δικηγόρου μας είναι η παρακάτω…

Μετά την υπ’ αριθμ. 2287/15 απόφαση του ΣτΕ τα ασφαλιστικά ταμεία όφειλαν, συμμορφούμενα με το διατακτικό της ως άνω απόφασης, να παύσουν τις κρατήσεις που αντιστοιχούν στους νόμους 4051/12 και 4093/12 οι οποίοι κρίθηκαν αντισυνταγματικοί. Αυτό όφειλαν να πράξουν τα ταμεία χωρίς καθυστέρηση και χωρίς καμία περαιτέρω ενέργεια εκ μέρους των συνταξιούχων.

Παρόλα αυτά, τα ταμεία – ενεργώντας κατ’ εντολή της κεντρικής Διοίκησης – συνεχίζουν να παρακρατούν παράνομα τα αντίστοιχα ποσά από τις καταβαλόμενες συντάξεις.

Το ερώτημα που το τελευταίο διάστημα μας απευθύνεται από πληθώρα συνταξιούχων είναι αν μπορεί να γίνει κάποια προσφυγή για το ζήτημα αυτό.

Ο Κώδικας Διοικητικής Δικονομίας προβλέπει ότι προκειμένου να παύσει παράνομη ενέργεια του Δημοσίου πρέπει να ασκηθεί ενώπιον των αρμόδιων οργάνων του ενδικοφανής προσφυγή. Εν προκειμένω, η ενδικοφανής προσφυγή είναι το αίτημα που μπορεί να υποβληθεί από κάθε συνταξιούχο ατομικά στο κατά τόπον αρμόδιο υποκατάστημα του ασφαλιστικού του ταμείου. Μόλις ο συνταξιούχος λάβει αρνητική απάντηση στο ερώτημά του – αρνητική απάντηση τεκμαίρεται ότι έχει λάβει και στην περίπτωση που το ταμείο δεν απαντήσει καθόλου – μπορεί εντός αποκλειστικής προθεσμίας 60 (εξήντα) ημερών να προβεί στην κατάθεση προσφυγής ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων. Με την προσφυγή του αυτή θα ζητάει από το Δικαστήριο να ακυρώσει την ατομική εκτελεστή διοικητική πράξη του ασφαλιστικού ταμείου και να παύσει εφεξής την παρακράτηση των ανάλογων ποσών από τη μηνιαία σύνταξη.

Εντούτοις, μία τέτοια νομική ενέργεια, λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών ενώπιον της Διοικητικής Δικαιοσύνης αλλά και της νομοθετικής αλλαγής που πολύ σύντομα πρόκειται να επέλθει στο ασφαλιστικό σύστημα καθίσταται άνευ αντικειμένου.

Πρακτικά μιλώντας, μέχρι να εκδοθεί απόφαση επί της ατομικής προσφυγής του συνταξιούχου, το νομοθετικό πλαίσιο θα έχει αλλάξει, συνεπώς η δικαστική απόφαση, ακόμα και αν είναι θετική για τον προσφεύγοντα συνταξιούχο, θα έχει πλέον καταστεί άνευ αντικειμένου αφού θα έχει στηριχθεί σε νομοθετικές διατάξεις που δε θα υφίστανται πια. Τέλος, με την εν λόγω προσφυγή δε μπορεί να διεκδικηθεί η αναδρομική επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών παρά μόνο η παύση παρακράτησής τους εφεξής.

Η διεκδίκηση αναδρομικής επιστροφής των ποσών που αντιστοιχούν στις περικοπές των νόμων 4051/12 και 4093/12 μπορεί να γίνει μόνο με αγωγές ενώπιον των αρμόδιων Διοικητικών Δικαστηρίων.

Αθήνα, 15/03/2015

Ευάγγελος Π. Σαλαμάρας
Δικηγόρος – Δ.Μ.Σ. Εργατικού Δικαίου

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ότι σας αφορά ;

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας, συμπληρώνοντας το όνομα και το email σας !

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας καθώς και την αποστολή διαφημιστικού υλικού από αυτόν τον ιστότοπο. Τα στοιχεία που υποβάλετε είναι ασφαλή & δεν μοιράζονται με κανένα τρίτο μέλος ή πάροχο υπηρεσιών.