Μετά τις ανακοινώσεις διάφορων ‘ειδικών’ από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τις αποφάσεις του ΣΤΕ για τις περικοπές των συντάξεων από το 2012 και μετά, και προκειμένου να πληροφορήσουμε υπεύθυνα τα μέλη μας και ειδικότερα αυτούς που προσέφυγαν στα δικαστήρια, ζητήσαμε την υπεύθυνη άποψη του δικηγόρου μας Ε. Σαλαμάρα την οποία και σας παραθέτουμε.

ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

 

Αγαπητά μέλη και φίλοι του Κινήματος Συνταξιούχων,

Χθες, 10/06/2015, ανακοινώθηκε και επισήμως, η δημοσίευση των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις οποίες ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣοι περικοπές των συντάξεων που επεβλήθησαν από το 2012 και εφεξής.

Σημειώνουμε ότι οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ, ναι μεν έχουν δημοσιευτεί αλλά δεν έχουν ακόμη καθαρογραφεί, για να μπορούμε να πληροφορηθούμε ακριβώς το περιεχόμενό τους.

Επειδή μέχρι την καθαρογραφή των επίμαχων αποφάσεων θα ακουστούν πολλές εικασίες –και ευσεβείς πόθοι ορισμένων- σχετικά με το περιεχόμενο των αποφάσεων που μας αφορούν και κρίνουν αντισυνταγματικές κάποιες περικοπές, υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση με λεπτομέρειες, μπορεί να γίνει και θα γίνει και από το γραφείο μας προς εσάς, μόνο μετά την καθαρογραφή των εν λόγω αποφάσεων.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες διαφαίνεται ότι η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με τις αποφάσεις 2287 και 2290/2015, έκρινε αντισυνταγματικές και αντίθετες προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) τις διατάξεις νόμων 4051 και 4093/2012 που αφορούν περικοπές συντάξεων. Συγκεκριμένα:

  • Κρίθηκαν αντισυνταγματικές και αντίθετες προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές στις κύριες συντάξεις που επιβλήθηκαν από το 2012.

  • Κρίθηκαν αντισυνταγματικές και αντίθετες προς την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις που επιβλήθηκαν από το 2012.

  • Κρίθηκαν συνταγματικές οι περικοπές που επιβλήθηκαν την διετία 2010 – 2011.

Μέχρι τότε, όσοι έχουν ήδη αποστείλει ή πρόκειται να αποστείλουν έγγραφα προκειμένου να κατατεθούν αγωγές για κύρια και επικουρική σύνταξη, πρέπει να γνωρίζουν ότι:

Ακόμα και μετά τη δημοσίευση των ανωτέρω αποφάσεων είναι χρήσιμο να κινηθούν δικαστικά προκειμένου να επιτύχουν το μέγιστο δυνατό όφελος. Για λόγους νομικούς αλλά και πρακτικούς, με βάση και την εμπειρία μας από παρόμοιες υποθέσεις προηγουμένων ετών, αποδεικνύεται συνήθως από τις εξελίξεις που ακολουθούν μία τέτοια απόφαση, ζωτικής σημασίας για όποιον βρίσκεται στη θέση που βρίσκεσθε εσείς τα τελευταία χρόνια να διεκδικεί –και- δικαστικά τα δικαιώματά του.

Επειδή, όπως και ανωτέρω αναφέρουμε, κανείς δε μπορεί υπεύθυνα να ενημερώσει για το περιεχόμενο των αποφάσεων του ΣτΕ, πριν καθαρογραφούν, πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχει περίπτωση, μετά την καθαρογραφή των αποφάσεων να πληροφορηθούμε ότι θα δικαιωθούν -κατά το αναδρομικό μέρος των περικοπών- μόνο όσοι έχουν προσφύγει στα Δικαστήρια μέχρι κάποιο συγκεκριμένο χρονικό σημείο. Αυτό σημαίνει ότι θα χαθούν τα αναδρομικά, για όσους δεν έχουν ήδη προσφύγει μέχρι εκείνο το σημείο.

Μόλις λάβουμε πλήρη γνώση των επίμαχων αποφάσεων θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.

Με τιμή,

Ευάγγελος Π. Σαλαμάρας
Δικηγόρος – Δ.Μ.Σ. Εργατικού Δικαίου
Διονύσου 95 – 15124 Μαρούσι
Τηλ.: 6973306443

 

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ότι σας αφορά ;

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας, συμπληρώνοντας το όνομα και το email σας !

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας καθώς και την αποστολή διαφημιστικού υλικού από αυτόν τον ιστότοπο. Τα στοιχεία που υποβάλετε είναι ασφαλή & δεν μοιράζονται με κανένα τρίτο μέλος ή πάροχο υπηρεσιών.