Επικοινωνήσαμε… συναντηθήκαμε… επιμείναμε και τελικά καταφέραμε να πάρουμε κάποιες απαντήσεις, δεσμευτικές ή όχι δεν έχει σημασία – ό χρόνος θα δείξει – τις οποίες αρχίζουμε να σας κοινοποιούμε…

Μερικοί – όπως καταλαβαίνετε – αποφεύγουν τις απαντήσεις και συναντήσεις με κοινωνικούς φορείς, όπως το σωματείο μας, και φυσικά τις δεσμεύσεις…

Ίσως, επειδή δεν έχουν πρόγραμμα… προς κοινοποίηση…

Α. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΡΑ25

Μπορείτε να δείτε την απάντηση ΕΔΩ

Β. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΕΠΑΜ

Απαντούμε στη συνέχεια, όσο γίνεται πιο σύντομα και περιεκτικά στα ερωτήματα που θέτετε στην επιστολή σας:

1. Έχετε απόλυτο δίκιο στο ότι τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων κατασπαταλήθηκαν από πολιτικές επιλογές τελείως άσχετες προς το σκοπό για τον οποίον δημιουργήθηκαν, με τελειωτικό χτύπημα το περιβόητο PSI. Έχετε επίσης απόλυτο δίκιο στο ότι κανένα ασφαλιστικό σύστημα δεν μπορεί να έχει παρόν και μέλλον χωρίς αποθεματικά.

Για να σχηματιστεί ασφαλές αποθεματικό για το μέλλον των συντάξεων, στην κατάσταση που έχουν φέρει τα ταμεία οι ευθύνες των μνημονιακών κυρίως κυβερνήσεων (χωρίς να παραβλέπουμε τις ευθύνες των προηγούμενων δεκαετιών), είναι απαραίτητο να συνδράμει αποφασιστικά το κράτος, όπως ακριβώς έγινε με την προικοδότηση του κράτους για την δημιουργία του ΙΚΑ το 1932 επί Ελευθέριου Βενιζέλου, αμέσως μετά τη χρεοκοπία εκείνου του έτους. Η στάση πληρωμών της κυβέρνησης Βενιζέλου, ήταν η κινητήριος δύναμη για να υπάρξουν οι πόροι που δόθηκαν για τη δημιουργία του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας.

Ο εκλογικός συνδυασμός ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ πρεσβεύει ότι ακριβώς το ίδιο θα πρέπει να γίνει και τώρα. Η μη αναγνώριση του δημόσιου χρέους και η παύση πληρωμών προς τους δανειστές, αποτελεί την προϋπόθεση για την αναδημιουργία του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρας μας, όπως είχε γίνει και επί κυβέρνησης Βενιζέλου. Όσο οι κυβερνήσεις ακολουθούν την πολιτική που επιβάλλουν οι δανειστές, συνεχίζοντας να προκρίνουν την πληρωμή των τοκοχρεολυσίων και όχι τις ανάγκες του ελληνικού λαού, δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να υπάρξει ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας για τα επόμενα τουλάχιστον 40 χρόνια (όπως οι ίδιοι οι δανειστές έχουν επανειλημμένα αφήσει να εννοηθεί).

2. Οι περικοπές των συντάξεων έστω και κατά 1%, δεν ήταν καθόλου αναγκαίες, αλλά ήταν αποτέλεσμα της επιβολής των δανειστών και της εθελόδουλης στάσης των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2010 και μετά. Έχουν όμως τελεσίδικο χαρακτήρα, όσο θα υπάρχουν κυβερνήσεις που ακολουθούν την πολιτική εφαρμογής των απαιτήσεων των δανειστών.

Οι συντάξεις θα πρέπει να επανέλθουν στο ύψος που βρίσκονταν τον Μάιο 2010, όταν εισήχθη η πρώτη δανειακή σύμβαση. Το πώς μπορεί να γίνει αυτό, είναι αποτέλεσμα πολιτικής απόφασης και όχι οικονομικών παραμέτρων. Θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που ΤτΕ έχει εκδώσει 194 δισ. ευρώ και τα έδωσε στις συστημικές τράπεζες, εφαρμόζοντας το 4ο Πρωτόκολλο της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε. (Συνθήκη της Λισσαβόνας). Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και με βάση την αυτή συνθήκη, η κυβερνητική σύμπραξη ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ θα μεταφέρει τα αναγκαία ποσά, όχι στις τράπεζες, αλλά στους συνταξιούχους (όπως και σε δημόσιες επενδύσεις) για την επαναφορά των συντάξεων στο αρχικό τους ύψος πριν από τις περικοπές.

3. Τα αναδρομικά που κλάπηκαν από τους συνταξιούχους, είτε των κύριων είτε των επικουρικών συντάξεων, πρέπει οπωσδήποτε να επιστραφούν στους δικαιούχους τους. Όχι μόνον επειδή αυτό επιτάσσει η δικαιοσύνη και η νομιμότητα, αλλά και επειδή είναι ο μόνος τρόπος να αναταχθεί η ελληνική οικονομία. Μόνον η ύπαρξη εισοδήματος, το οποίο θα πάει στην κατανάλωση από όλες τις κατηγορίες των πολιτών που το έχουν στερηθεί, θα δώσει ώθηση στην αγορά, στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες για να αρχίσει και πάλι η αναζωογόνηση της οικονομικής ζωής. Κάθε άλλη πρόταση που παραβλέπει τον παράγοντα αυτόν, είναι εκ του πονηρού.

4. Οι συντάξεις θα πρέπει οπωσδήποτε να επανέλθουν στα προ των μνημονίων επίπεδα. Ο νόμος Κατρούγκαλου, όπως και όλοι οι μνημονιακοί νόμοι για τις συντάξεις, θα καταργηθούν από μια κυβέρνηση στην οποία μετέχει η σύμπραξη ΕΠΑΜ-ΑΚΚΕΛ.

5. Θα πρέπει οπωσδήποτε να επανέλθουν όλες οι συντάξεις στα προ των μνημονίων επίπεδα και οπωσδήποτε να επαναφερθεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους. Το επιτάσσουν όχι μόνοι λόγοι δικαιοσύνης προς τους απόμαχους της ζωής, αλλά και λόγοι ανάταξης της ελληνικής οικονομίας.

6. Το ΕΠΑΜ και το ΑΚΚΕΛ, από τη στιγμή της ίδρυσής τους, καταδίκασαν και καταδικάζουν απερίφραστα και σε όλους τους τόνους τα καταστροφικά μέτρα που πήραν οι μνημονιακές κυβερνήσεις σε βάρος του ελληνικού λαού. Η στάση αυτή του ΕΠΑΜ, βρίσκεται σε δεκάδες ανακοινώσεις του που έχουν εκδοθεί έκτοτε και προτείνουν παράλληλα τους τρόπους για την ανατροπή της μνημονιακής κατοχής της Ελλάδας και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος, με στόχο την ευημερία του εργαζόμενου λαού σ’ αυτήν τη χώρα.

Με εκτίμηση
Γιώργος Φωτεινός
Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ

 

Γ. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΛΑΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

Απάντηση στο πρώτο ερώτημα
Η κοινωνική ασφάλιση πρέπει να στηρίζεται οικονομικά από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών κι από την επιχορήγηση της από τον κρατικό προϋπολογισμό με βάση την τριμερή χρηματοδότηση, σε εφαρμογή της 102 Διεθνούς Σύμβασης Εργασίας (αρθρο 71.3), που επικυρώθηκε με το Ν.3251/55 και προβλέπει τη συμμετοχή του κράτους σ’ αυτή ως συγχρηματοδότη – λόγω του υποχρεωτικού χαρακτήρα της – και εγγυητή της καταβολής των προβλεπόμενων παροχών της.
Η υποχρεωτική τριμερής χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης (κλάδου κύριας σύνταξης και κλάδου υγείας) πρέπει να επανέλθει για το σύνολο των ασφαλισμένων.
Για την κύρια σύνταξη μισθωτών η αναλογία να διαμορφώνεται σε 2/9 από τον εργαζόμενο, 3/9 από τον κρατικό προϋπολογισμό και 4/9 από τον εργοδότη.
Για την επικουρική και την εφάπαξ ασφάλιση θα ισχύει διμερής χρηματοδότηση από εργοδότες και εργαζομένους.
Οι εισφορές και στις δύο περιπτώσεις θα υπολογίζονται στο σύνολο των καταβαλλόμενων αποδοχών.
Για τους αυτοαπασχολούμενους η αναλογία θα είναι 6/9 από τους ασφαλισμένους και 3/9 από το κράτος.
Τα αποθεματικά της Κοινωνικής Ασφάλισης υφίστανται από το 1950 μια συνεχή λεηλασία από κυβερνήσεις, τράπεζες και μεγαλοεργοδοσία (μειωμένες ως μηδενικές αποδόσεις των καταθέσεών τους, χρηματιστηριακή κρίση 1999-2002, σκάνδαλο δομημένων ομολόγων, κούρεμα ομολόγων δημοσίου των ασφαλιστικών ταμείων με το PSI+).
Η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ θεωρεί ότι το διαρκές σκάνδαλο της λεηλασίας των αποθεματικών της Κοινωνικής Ασφαλισης είναι πρωτίστως πολιτικό – ταξικό ζήτημα.
H καταλήστευση των αποθεματικών κεφαλαίων της κοινωνικής ασφάλισης δεν τα εξαφάνισε, αλλά αυτά αποτελούν μέρος του σημερινού κοινωνικού και ιδιωτικού πλούτου. Πρέπει να αποκατασταθούν και να αναζητηθούν. Για να βρεθούν επαρκείς πόροι πρέπει να εντοπιστούν και να αξιοποιηθούν εκείνες οι μορφές πλούτου που επωφελήθηκαν και επωφελούνται από τη διαχρονική ληστεία της περιουσίας της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Επομένως, πρέπει να υπάρξει ανακεφαλαιοποίηση των λεηλατημένων αποθεματικών της Κοινωνικής Ασφάλισης. Για να γίνει αυτό πρέπει αυτή να στηριχτεί και με νέους συμπληρωματικούς δημόσιους πόρους, ώστε όχι μόνο να καλυφθούν σταδιακά οι απώλειες των αποθεματικών της από τη διαχρονική λεηλασία τους, αλλά και για να σχηματιστεί ένα νέο ασφαλές αποθεματικό για το μέλλον των συντάξεων.
Η ανακεφαλαιοποίηση αυτή μπορεί να γίνει με πρόσθετους δημόσιους πόρους, όπως από :
• Το Σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, την επανάκτηση από το δημόσιο των ήδη ιδιωτικοποιημένων, στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας, Δημόσιων Επιχειρήσεων και την σταθερή ετήσια αξιοποίηση τμήματος των κερδών τους για τη στήριξη της Κοινωνικής Ασφάλισης.
• Τη διάθεση ποσοστού από τα κέρδη των τραπεζών, για αναπλήρωση των απωλειών της από τις ανακεφαλαιοποιήσεις τους.
• Ποσοστό επί των κερδών επιχειρήσεων τυχερών παιχνιδιών (ΟΠΑΠ, καζίνο κλπ).
• Όλο το ποσό των προστίμων που επιβάλλονται για εισφοροδιαφυγή και για αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία.
• Από τους πόρους του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών), μετά φυσικά την ημερομηνία που προβλέπουν οι ιδρυτικοί νόμοι του.
• Σημαντικό μέρος των πόρων από την εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας.
Επίσης, η αξιοποίηση της περιουσίας (κινητής και ακίνητης) και των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να γίνεται με διαφάνεια και ασφάλεια. Η απόδοση της αξιοποίησης θα είναι εγγυημένη από το κράτος, ώστε τυχόν ελλιπείς αποδόσεις να συμπληρώνονται μέχρι το συμφωνημένο (από τα Ταμεία και το κράτος) όριο.
Απάντηση στο δεύτερο ερώτημα:
Αγωνιζόμαστε για να σταματήσουν οριστικά και αμετάκλητα οι μειώσεις συντάξεων και για τους παλιούς και για τους νέους συνταξιούχους. Να γίνει σταδιακή αποκατάσταση όλων των μνημονιακών απωλειών στις συντάξεις, ξεκινώντας άμεσα από τους χαμηλοσυνταξιούχους και την επαναφορά του ΕΚΑΣ.
Απάντηση στο τρίτο ερώτημα:
Αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή για όλους τους συνταξιούχους των δικαστικών αποφάσεων, που κρίνουν παράνομες τις μνημονιακές μειώσεις των συντάξεων και την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης. Για την επιστροφή των παράνομα παρακρατηθέντων από τους συνταξιούχους.

Απάντηση στο τέταρτο ερώτημα:
Είμαστε υπέρ της κατάργησης όχι μόνο του νόμου Κατρούγκαλου αλλά και όλων των νόμων, που ψηφίστηκαν στη διάρκεια των 3 μνημονίων λιτότητας, με τους οποίους έγιναν απάνθρωπες μειώσεις κύριων, επικουρικών συντάξεων και εφ’ άπαξ και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης μετατράπηκε κατά 70% σε κεφαλαιοποιητικό. Είμαστε υπέρ της επαναφοράς των συντάξεων στα προ μνημονίων επίπεδα και αγωνιζόμαστε για την αποκατάσταση του δημόσιου – καθολικού – αναδιανεμητικού, αλληλέγγυου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Απάντηση στο πέμπτο ερώτημα:
Πάγια θέση μας είναι να επανέλθουν οι 14 πλήρεις συντάξεις και το ΕΚΑΣ.
Απάντηση στο έκτο ερώτημα:
Είμαστε σταθερά ενάντια στις περικοπές των συντάξεων, δεν ψηφίσαμε ποτέ καμία περικοπή τους και αγωνιστήκαμε μέσα και έξω από τη Βουλή και την ευρωβουλή για να σταματήσουν αυτές οι μειώσεις και για την πλήρη αποκατάσταση και εν συνεχεία αύξησή τους.
Για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της κοινωνικής ασφάλισης και για να σταματήσουν οι μειώσεις των συντάξεων απαιτείται η ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και των πολιτικών δυνάμεων που τις εφαρμόζουν. Αυτή η ανατροπή μπορεί να έρθει με την ανάπτυξη των εργατικών και λαϊκών αγώνων και τη συνεργασία των αριστερών και των δημοκρατικών αντιμνημονιακών δυνάμεων, για την οποία η ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ εργάζεται με συνέπεια.
Ζητάμε ως ΛΑΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ την ψήφο των συνταξιούχων και όλου του λαού για να ασκήσουμε πραγματική, μαχητική και αποτελεσματική αντιπολίτευση σε όποιες αποφάσεις σε βάρος των συνταξιούχων πάρει η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές και για να αγωνιστούμε από καλλίτερες θέσεις για τα συμφέροντα των συνταξιούχων, όλου του λαού και της νεολαίας.

Αθήνα 4/7/2019
Δημήτρης Στρατούλης εκ μέρους της ΛΑΪΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ

 

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ότι σας αφορά ;

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας, συμπληρώνοντας το όνομα και το email σας !

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας καθώς και την αποστολή διαφημιστικού υλικού από αυτόν τον ιστότοπο. Τα στοιχεία που υποβάλετε είναι ασφαλή & δεν μοιράζονται με κανένα τρίτο μέλος ή πάροχο υπηρεσιών.