Συναδέλφισσες και συνάδελφοι

Σήμερα, αφού καθαρογράφτηκε, δημοσιεύτηκε η αναμενόμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ) κρίθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με οριακή πλειοψηφικά (14 υπέρ έναντι 11 κατά), οι περικοπές των συντάξεων κυρίων και επικουρικών του ιδιωτικού τομέα που έγιναν το 2012.

Σύντομα θα αναρτήσουμε γνωμοδότηση του δικηγόρου Ε. Σαλαμάρα  για τις ειδικότερες λεπτομέρειες της απόφασης.

Εμείς – το ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ – από την πλευρά μας θέλουμε να τονίσουμε τα εξής:

  1. Δικαιώνεται “εν μέρει” η εμμονή μας να θεωρούμε περιουσιακό μας στοιχείο τις συντάξεις μας και να διεκδικούμε την αποκατάστασή τους εξ ολοκλήρου απ’ την αρχή των μνημονίων.

  2. Δικαιώνεται επίσης η στρατηγική μας να διεκδικούμε κινηματικά, συνδικαλιστικά αλλά και δικαστικά την αποκατάσταση των συντάξεων μας.

  3. Σ’ αυτή μας την επιδίωξη στην αρχή ήμασταν πολύ λίγοι … Θέλουμε να σημειώσουμε την υπονόμευση και τον πόλεμο που δεχτήκαμε όχι μόνο από ολόκληρο το μαύρο μέτωπο της εξωτερικής και εσωτερικής τρόικας αλλά δυστυχώς και από μερίδα συνταξιουχικών σωματείων και κακοπροαίρετων  συνταξιούχων συναδέλφων…  Δυστυχώς ο μεγαλύτερος εχθρός είναι ο εαυτός μας…..

Επειδή δεχόμαστε πλήθος ερωτημάτων από συναδέλφους  – οι περισσότεροι από τους οποίους θα ήθελαν να έχουν μπει στις δικαστικές διεκδικήσεις που κάναμε μέσω αγωγών –  που μας ρωτούν  τι κάνουμε από δω και πέρα…  Σας αναφέρουμε τα κυριότερα ερωτήματα που έχουν ως  εξής:

  1. Έχει καμία σκοπιμότητα ή σημασία η συνέχιση κατάθεσης αγωγών για το ήδη δικαιωμένο θέμα;

  2. Υπάρχουν ελπίδες να κερδίσουμε τα αναδρομικά όσοι δεν είχαμε προσφύγει πριν την εν λόγω απόφαση του ΣτΕ;

Απέναντι σ’ αυτά τα εύλογα ερωτήματα θέλουμε να τονίσουμε τα παρακάτω:

  1. Οι προσφυγές μας και για την κύρια και για την επικουρική σύνταξη αφορούν όλες τις περικοπές που έγιναν από την αρχή των μνημονίων, οπότε όποιες πιθανές αποφάσεις προκύψουν στη συνέχεια είτε από τα διοικητικά δικαστήρια είτε από άλλα δικαστήρια ή θεσμικά όργανα μπορεί να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα {θα αφορά μόνο όσους έχουν προσφύγει και οι άλλοι θα μείνουν εκτός νυμφώνος}. Για παράδειγμα μπορεί να βγει αντισυνταγματική η εισφορά αλληλεγγύης, όπως ήδη βγήκε απ’ το ελεγκτικό συνέδριο για τους δημόσιους υπαλλήλους ή για την περικοπή των δώρων ή για τις μειώσεις που έγιναν με βάση την ηλικία…

  2. Εμείς θεωρούμε αδιανόητο, ενώ βγήκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές, να αποκλείει η απόφαση απ’ τα αναδρομικά όσους δεν είχαν προσφύγει. Εμείς θα συνεχίσουμε διεκδικώντας τη χορήγηση των αναδρομικών σε όλους τους συνταξιούχους . Η δικαστική διεκδίκηση όσο το δυνατόν περισσότερων διευκολύνει την υλοποίηση αυτού το αιτήματός μας – γίνεται περισσότερο εφικτό – με δεδομένο ότι υπήρχε ισχυρή μειοψηφία στο ΣΤΕ…

Καλούμε όλες τις συναδέλφισσες και όλους τους συναδέλφους – μέλη  και φίλους του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ – να συμμετάσχουν στις  διαδικασίες του σωματείου μας , να γνωστοποιήσουν όλες αυτές τις δράσεις και να δώσουν σχετικές  πληροφορίες σε συναδέλφους που δεν έχουν πρόσβαση στην ηλεκτρονική μας ενημέρωση και τέλος να καλέσουν τους φίλους τους συνταξιούχους να γίνουν μέλη μας, προκειμένου η φωνή μας να γίνει πιο δυνατή.

Όσοι συνάδελφοι θέλουν να γνωρίζουν περισσότερα μπορούν να μπουν στη στήλη ΝΟΜΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, προκειμένου να ενημερωθούν διαχρονικά για όλο το θέμα…

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ότι σας αφορά ;

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας, συμπληρώνοντας το όνομα και το email σας !

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας καθώς και την αποστολή διαφημιστικού υλικού από αυτόν τον ιστότοπο. Τα στοιχεία που υποβάλετε είναι ασφαλή & δεν μοιράζονται με κανένα τρίτο μέλος ή πάροχο υπηρεσιών.