Πριν δυο μέρες το ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ στείλαμε επιστολή σε μια σειρά συνταξιουχικών οργανώσεων των ΔΕΚΟ, Πρώην ΔΕΚΟ και Τραπεζών, προκειμένου να συναντηθούμε και να δράσουμε από κοινού στα μεγάλα μας θέματα

Η επιστολή μας:

Αθήνα: 4.10.2021

Αριθ. Πρωτ. 530

 ΠΡΟΣ: Συνταξιουχικά Σωματεία

ΘΕΜΑ: Κάλεσμα Προς όλα τα σωματεία συνταξιούχων ΔΕΚΟ και Τραπεζών

Συνάδελφοι, όπως γνωρίζετε, με τον Ν. Κατρούγκαλου και στη συνέχεια Βρούτση Ν.4387/16 με τον επανυπολογισμό όλων των συντάξεων μας και παρά τις διαβεβαιώσεις ότι οι συντάξεις θα βγαίνουν με αντικειμενικά κριτήρια ανάλογα με τις εισφορές (εργαζομένου – εργοδότη) και τα χρόνια ασφάλισης, η εφαρμογή του Νόμου προκάλεσε δυο κατηγορίες συνταξιούχων.

  1. Αυτούς που παίρνουν σύνταξη από 12/05/2016 και μετά.
  2. Αυτούς που συνταξιοδοτήθηκαν πριν από τις 12/05/2016.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στην πρώτη κατηγορία να υπολογίζεται η σύνταξη σύμφωνα με τις συνολικές αποδοχές και τις εισφορές του συνταξιούχου, όπως πολύ σωστά προβλέπει ο νόμος. Ενώ στη δεύτερη κατηγορία να υπολογίζεται η σύνταξη σε μέρος μόνο των αποδοχών. Δεν υπολογίζεται ο 13ος και 14ος μισθός , βαρέα και ανθυγεινά κ.λ.π.

Ο ίδιος ο νομοθέτης όμως αναφέρει στην αιτιολογική έκθεση για το άρθρο 33 του Νόμου Κατρούγκαλου – Βρούτση  λέει ότι :

Λόγω αντικειμενικής αδυναμίας που οφείλεται στην έλλειψη στοιχείων των ασφαλιστικών ταμείων ως προς τις αποδοχές ή τα εισοδήματα των ασφαλισμένων κατά τον εργασιακό τους βίο, για τον υπολογισμό του ανταποδοτικού μέρος των καταβαλλομένων συντάξεων, ως συντάξιμες αποδοχές λαμβάνεται υπόψη ο συντάξιμος μισθός επί του οποίου υπολογίστηκε η ήδη χορηγηθείσα σύνταξη.

Η ουσία του ζητήματος είναι η εξής :

Α. Στην πρώτη κατηγορία (συνταξιούχοι μετά τον 5/2016) υπολογίστηκε η σύνταξή τους βάσει των συνολικών αποδοχών τους και των εισφορών από το 2002 και μετά.

Β. Στους συνταξιούχους πριν τον 05/2016 ισχυρίζονται ότι δεν υπολογίζουν τις συντάξεις με τον ίδιο τρόπο, γιατί δεν έχουν στοιχεία για τις εισφορές και τις αποδοχές τους. Πρόκειται για ένα μεγάλο ψεύδος, παραπλάνηση και εμπαιγμό και η ειρωνεία είναι ότι και για τους μετά τον 5/2016 τα ίδια λένε…. ότι δεν υπάρχουν στοιχεία!  Τα στοιχεία όμως υπάρχουν στον Ε.Φ.Κ.Α. και στα άλλα ταμεία και αν ήθελαν μπορούσαν να τα αναζητήσουν και να βγάλουν τις σωστές συντάξεις σύμφωνα με αυτά που προβλέπει ο νόμος τους.

Γ. Αυτό αποδεικνύεται και στις προσφυγές συνταξιούχων που παρουσιάζοντας τα στοιχεία για τις αποδοχές και τις εισφορές τους ζητούν το σωστό επανυπολογισμό και ίση μεταχείριση για όλους τους συνταξιούχους.

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, στις 05/11/2021 γίνεται πιλοτική δίκη για το θέμα αυτό. Όπως κατανοείτε το ζήτημα αυτό είναι κομβικό και καθοριστικό και αφορά το ύψος των συντάξεων πολλών δεκάδων χιλιάδων συνταξιούχων.

Αυτό όμως που έχει σημασία είναι η συνδικαλιστική διεκδίκηση και λύση του προβλήματος – μαζί με όλα τα άλλα, όπως η ακρίβεια –  που πρέπει να αντιμετωπισθεί όχι με κυβερνητικά ευχολόγια αλλά με Πανεργατικά- Πανσυνταξιουχικά προτάγματα όπως π.χ. η Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (Α.Τ.Α.).

Σας καλούμε στα γραφεία του συλλόγου μας 3ης Σεπτεμβρίου 13 (1ος όροφος) στις 12 Οκτωβρίου και ώρα 12.00μ.μ. προκειμένου να συντονιστούμε και να παλέψουμε όλοι μαζί για το μεγάλο αυτό ζήτημα αλλά και για όλα τα άλλα. Αν έχετε άλλη πρόταση για άλλη μέρα και σε άλλο χώρο πολύ ευχαρίστως να σας ακολουθήσουμε.

Υ.Σ. Η πρόσκληση δεν διεκδικεί εύσημα πρωτοπορίας ή ότι άλλο. Είμαστε ανοιχτοί σε όποια άλλη σύσκεψη συγκέντρωση κ.λ.π. μας καλέσετε εσείς, η Α.Γ.Σ.Σ.Ε. ή όποια άλλα σωματεία των πρώην ΔΕΚΟ ή Τραπεζών κ.λ.π.

Επικοινωνία:

6978006703 – 6974816778

EMAIL: info@kinsin.gr

Για το ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

         Χαριτίνη Βασιλοπούλου                                         Γιώργος Στεφανής

Πρόεδρος                                                                    Γεν. Γραμματέας

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ότι σας αφορά ;

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας, συμπληρώνοντας το όνομα και το email σας !

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας καθώς και την αποστολή διαφημιστικού υλικού από αυτόν τον ιστότοπο. Τα στοιχεία που υποβάλετε είναι ασφαλή & δεν μοιράζονται με κανένα τρίτο μέλος ή πάροχο υπηρεσιών.