Συναδέλφισσες – συνάδελφοι

Όπως είδατε, μπήκαν στους λογαριασμούς μας τα αναδρομικά που παράνομα μας παρακρατούσαν για 20 μήνες (από τον Σεπ. του 2016 μέχρι και τον Απρ. του 2018).

Επειδή δεχόμαστε πολλά τηλεφωνήματα από συναδέλφους συνταξιούχους, οι οποίοι πήραν μικρές επιστροφές ή δεν είχαν αναδρομικά, ξανατονίζουμε τα εξής:

 1. Το πρόβλημα προέκυψε από τον τότε που εφαρμόστηκε ο ν. Κατρούγκαλου στις επικουρικές συντάξεις. Με την εφαρμογή του σε κάποιες κατηγορίες συνταξιούχων αντί για μειώσεις προέκυψαν μικρές αυξήσεις, που κυμαίνονταν από 5 μέχρι 40 ευρώ το μήνα.
 2. Έτσι τον Αύγουστο του 2016 είδαμε πολλοί την επικουρική μας αντί να μειώνεται… να αυξάνεται! Αυτό έγινε γιατί οι περικοπές που είχαν γίνει τα προηγούμενα προσέγγιζαν ή και ξεπερνούσαν το 50%.
 3. Ο περιβόητος υφυπουργός Πετρόπουλος όμως, όταν διαπίστωσε ότι “ο μαθηματικός τύπος” που τους έδωσε η τρόικα και εφάρμοσαν, έβγαζε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, έδωσε προφορική εντολή (χωρίς καν υπουργική απόφαση ή νόμο} να δοθούν οι συντάξεις από τον επόμενο μήνα χωρίς την αύξηση που προέκυψε!
 4. Από τον Μάιο του 2018 αναγκάστηκε να εφαρμόσει το νόμο και έτσι από τότε κάθε μήνα οι συνταξιούχοι – της παραπάνω κατηγορίας – παίρνουμε κανονικά την “αύξηση”…
 5. Παρέμεινε όμως σε εκκρεμότητα το ζήτημα ότι από τον Σεπτέμβριο του 2016 μέχρι και τον Απρίλιο του 2018 (για 20 μήνες) δεν είχαν καταβληθεί αυτές οι αυξήσεις. Δηλαδή, αν η αύξηση κατά μήνα ήταν πχ 30 €, όφειλαν αναδρομικά 30 € Χ 20 μήνες = 600 €. Αυτά τα ποσά μας επιστράφηκαν πριν λίγες μέρες.

Όμως κρατήθηκε 20% προκαταβολή φόρου και, όταν γίνει εκκαθάριση για κάθε συνταξιούχο στο τέλος του χρόνου, θα οριστικοποιηθεί το καθαρό ποσό.

Προβληματισμοί και συμπεράσματα:

 1. Το ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ πρώτο από τον Σεπτέμβριο του 2016 επεσήμανε το πρόβλημα, κάναμε συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες, καταγγελίες, παραστάσεις στο ΕΤΕΑ και στο υπουργείο και παλέψαμε για την επίλυση του προβλήματος.
 2. Δυστυχώς η συντριπτική πλειοψηφία των μεγάλων σωματείων {τραπεζών, ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ} κώφευσαν, όπως έκαναν τίποτα και σε όλες τις μνημονιακές περικοπές που έγιναν από το 2010 μέχρι σήμερα.
 3. Διάφορα κυκλώματα “μιντιακών εργατολόγων”,  διαμορφωτών της κοινής γνώμης και άλλων διαπλεκόμενων πολιτικών και συνδικαλιστικών εκπροσώπων έστειλαν – και μάλιστα όταν το  πρόβλημα άρχισε να διευθετείται –  χιλιάδες συνταξιούχους να  περιμένουν ώρες ολόκληρες σε ατέλειωτες ουρές έξω από τον ΕΦΚΑ, το ΙΚΑ ή το ΕΤΕΑ…. για να κάνουν δήθεν αιτήσεις και στη συνέχεια τους έπιαναν πελάτες καθώς τους προέτρεπαν να κάνουν αγωγές … με το αζημίωτο. Όλη αυτή η κάστα που προαναφέραμε είχε οικονομικό πολιτικό και συνδικαλιστικό όφελος…

Κατά την ταπεινή μας γνώμη, η οποία όμως είναι αδέσμευτη και ακηδεμόνευτη, οι εμπειρίες από αυτό το ζήτημα αποδεικνύουν ότι:

 1. Αν συνεχίσουμε σαν συνταξιούχοι – που είμαστε μια τεράστια κοινωνική κατηγορία 2,7 εκ. ανθρώπων – να τοποθετούμαστε στη σκέψη μας και στη δράση μας πίσω από τις ”ουρές” που μας στήνουν οι επικοινωνιολόγοι του συστήματος, θα συνεχίσουν οι περικοπές ανεξάρτητα από τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν οι μνημονιακές κυβερνήσεις και οι μνημονιακές αντιπολιτεύσεις!
 2. Θα συνεχίσουν δηλαδή από τη μια μεριά να κλαίνε όλοι μαζί χρησιμοποιώντας διάφορα στερεότυπα, όπως το αισχρό “οι καημένοι οι συνταξιούχοι δεν έχουν λεφτά να πάρουν σοκολάτα στα εγγονάκια τους” και από την άλλη να μας κόβουν τις συντάξεις μας… Μας θεωρούν φαίνεται ότι έχουμε (και μπορεί να έχουν και δίκιο) ότι έχουμε μνήμη χρυσόμυγας, ότι ξεχάσαμε δηλαδή τις τεράστιες περικοπές των συντάξεών μας που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια  και ότι θα παίζουμε το παιχνίδι τους “φύγε εσύ ο σημερινός ηγούμενος κι έλα εσύ … ο προηγούμενος”.
 3. Αν όμως (λέμε αν) ως ενεργοί πολίτες συνειδητοποιήσουμε την τεράστια δύναμή μας – πράγμα τρομερά δύσκολο έως ανέφικτο – και οργανώσουμε τις δυνάμεις μας σαν σωματεία και κοινωνικοί φορές και διεκδικήσουμε αυτά που μας έκλεψαν όλες μαζί οι μνημονιακές κυβερνήσεις με κύριο σύνθημα “θέλουμε τις συντάξεις μας και τη ζωή μας πίσω” … Αν σαν ψηφοφόροι κάνουμε σαφές προς όλο το πολιτικό σύστημα ότι θα αρνηθούμε ψήφο στα κόμματα που δεν θα δεσμευτούν ρητά και κατηγορηματικά ότι μετά τις εκλογές – αφού βγήκαμε από τα μνημόνια όπως διακηρύσσεται και από τις Βρυξέλλες και από την Αθήνα –  θα επαναφέρουν τις συντάξεις μας ΑΜΕΣΑ στα ίδια επίπεδα πού ήταν πριν αρχίσουν οι περικοπές…

Όλα τα άλλα και κυρίως η συζήτηση που συμμετέχουν όλοι και διαφωνούν “συμφωνώντας”,  μνημονιακή κυβέρνηση και αντιπολίτευση, για το αν και πως θα γίνουν κι άλλες περικοπές από το 2019 είναι για να μας αποπροσανατολίσουν και να μην διεκδικούμε αυτά που μας έκλεψαν αλλά για να στοιχηθούμε και να επιλέξουμε  ποιοι θα συνεχίσουν να μας κλέβουν καλύτερα!

Ή όπως λέει το παλιό σύνθημα, ξεσηκώθηκαν τα πρόβατα να διεκδικήσουν καλύτερες συνθήκες σφαγής…

Share.

3 Σχόλια

 1. Δημήτρης Γαντές on

  Αγαπητοί συνάδελφοι,

  Εσείς που κινείτε τη μηχανή του τρένου στο ΚΙΝΗΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ.
  Σας ευχαριστούμε πολύ για κάθε πρωτοβουλία και δράση που έχετε κάνει.
  Όσον αφορά το αν “τα κόμματα θα δεσμευτούν ρητά και κατηγορηματικά” να μας επιστρέψουν τα κομμένα και χαμένα των συντάξεών μας, επιτρέψτε μου να πω πως αυτό δεν λέει τίποτα. Και ο σημερινός πρωθυπουργός έλεγε και ξανάλεγε πως αν εκλεγεί πρωθυπουργός θα σκίσει τα μνημόνια. Ε, και τι μ’ αυτό; Το έκανε; Και βέβαια θα δεσμευτούν και ρητά και κατηγορηματικά, και απλά δεν θα το κάνουν! Βέβαια εδώ πρέπει να πούμε πως εμείς φταίμε που τους πιστέψαμε (όσοι έκαναν αυτόν τον εσφαλμένο υπολογισμό). Στις μέρες μας νομίζω πως κάπως φαίνεται ποιος τολμάει κάτι τέτοιο και ποιος όχι.

 2. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΣΔΟΥΓΚΟΣ on

  2,7 εκατ. συνταξιουχοι επι δυο (τουλαχιστον), το αλλο μελος της οικογενειας, ισον τα 3/4 του εκλογικου σωματος, δλδ δεν εκλεγουμε απλα κυβερνηση αλλα τα 3/4 τουλαχιστων των εθνοσωτηρων μας
  ( Αυτοι οι λογαριασμοι βεβαιως βεβαιως συμφωνουσης και της SINGULAR LOGIC που διενεργει, διαχειριζεται και “μαγειρευει” τα εκλογικα αποτελεσματα για λογαρισμο των εβραιων που μας κυβερνουν).
  Επομενως, δεν χρειαζεται να παρακαλουμε τα διαφορα θρασιμια που παριστανουν τους πολιτικους για μια δικαιη αποφαση, αλλα να την ΕΠΙΒΑΛΟΥΜΕ, με την προυποθεση ξαναβεβαιως βεβαιως οτι θα ξυπνησουμε απο τον ληθαργο στον οποιο εχουμε περιπεσει ολη η ελληνικη κοινωνια, εδω και δεκαετιες και εξακολουθουμε “να επιλεγουμε” (η να ανεχομαστε αδιαμαρτυρητα να επιλεγει για μας η SINGULAR LOGIC) τους διαφορους κουληδες, μουληδες μεχρι και βιβλιοπωλες, για σωτηρες.
  Και μονο να μπορουσαμε να αποφασισουμε ΟΛΟΙ οι συνταξιουχοι να επιβαλουμε ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ, δλδ ουτε ευρω για χαρατσια, επιπλεον φορους απ την κλοπη της συνταξης και οτι αλλο βαζει λεφτα στα ταμεια των κλεφτων που τα ονομαζουν κρατικα, θα ειχαν εξαναγκασει τα “αφεντικα των βορειων προαστειων”, η να σταματησουν τις ληστειες η να “προβουν ” σε χειροτερα μετρα, οποτε ισως ξυπνουσαμε επιτελους απ το ληθαργο και περναμε τα οπλα, οπως εξαλλου καναν και οι πατεραδες μας στην προηγουμενη κατοχη απ τους γερμανους.
  Εκτος κι αν, επειδη δεν βλεπουμε οπλισμενους γεσταπιτες και εσ-εσ να κυκλοφορουν στους δρομους, πιστευουμε οτι ζουμε ελευθεροι

  • Δημήτρης Γαντές on

   Ναι, αυτή είναι καλή πρόταση! Αν μία χρονιά δεν πληρώναμε τον επιπλέον φόρο και το ΕΝΦΙΑ, δεν θα πάθαιναν σοκ; Όλοι μαζί όμως! Αλλά άντε να το πετύχεις αυτό, άντε να συμφωνήσουμε σε κάτι τέτοιο. Και όχι απλά να πούμε ότι συμφωνούμε, να το εφαρμόσουμε. Υπάρχει δύναμη στην ενότητα αλλά φαίνεται πως είναι η δυσκολότερη τέχνη!

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ότι σας αφορά ;

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας, συμπληρώνοντας το όνομα και το email σας !

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας καθώς και την αποστολή διαφημιστικού υλικού από αυτόν τον ιστότοπο. Τα στοιχεία που υποβάλετε είναι ασφαλή & δεν μοιράζονται με κανένα τρίτο μέλος ή πάροχο υπηρεσιών.