ΚΙΝΗΜΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕ ΤΗΝ 58/2012 ΔΙΑΤΑΓΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ  ΑΦΜ: 997604574, ΔΟΥ: ΙΑ ΑΘΗΝΩΝ, ΓΡΑΦΕΙΑ: 3ης ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 13 – 1ος όροφος, ΤΗΛΕΦ: 2105200025, ΦΑΞ: 2105200365, site: kinsin.gr, email: info@kinsin.gr

========================================================================

10 Απριλίου 2019

ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ. 355

ΠΡΟΣ:           

 • Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Τσακαλώτο
 • Την Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής         Αλληλεγγύης        κ. Ε.        Αχτσιόγλου
 • Τα πολιτικά κόμματα
 • Όλους  τους  βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου

Κυρίες – κύριοι

Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη διαρκή οικονομικών υποθέσεων με τίτλο «I. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών … κλπ”  υπάρχει το παρακάτω 52 άρθρο: ***

Με τη διάταξη του άρθρου αυτού εξαιρούνται από την καταβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης οι εν ενεργεία και συνταξιούχοι στρατιωτικοί, αστυνομικοί κλπ, που σημαίνει ότι στα αναδρομικά που τους χορηγήθηκαν από το 2012 δεν θα πληρώσουν την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Για όλους όμως εμάς πάνω από 2.000.000 συνταξιούχους -σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού- δεν μας έχουν δοθεί τα αναδρομικά. Πληρώνουμε όμως την ειδική εισφορά αλληλεγγύης όπως και την εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΑΚΑΓΕ) και με τη φετινή φορολογική δήλωση καταθέτουμε υποχρεωτικά συμπληρωματικές  φορολογικές δηλώσεις για κάποια μικροποσά που μας χορηγήθηκαν από παλιότερες παράνομες παρακρατήσεις των επικουρικών ταμείων.

Σημειώνουμε ότι αυτό έρχεται σαν συμπληρωματικό και σαν συνέχεια της καταβολής των αναδρομικών από 01.01.2012 για τις παραπάνω κατηγορίες των “ειδικών ταμείων”, ενώ οι υπόλοιποι συνταξιούχοι όχι μόνο δεν πήραμε αναδρομικά αλλά και όσες δικαστικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί μέχρι σήμερα για καταβολή αναδρομικών από αντισυνταγματικές περικοπές στις συντάξεις έχουν εφεσιβληθεί από τον ΕΦΚΑ και τα αντίστοιχα ταμεία με προκλητικές πολιτικές αποφάσεις των αρμόδιων υπουργείων.

Αυτή η μεταχείριση εκφράζεται από όλο το πολιτικό σύστημα προς τους συνταξιούχους που όχι μόνο τραβήξαμε το κάρο της ανάπτυξης  μεταπολεμικά αλλά πληρώναμε και τεράστιες εισφορές προς τα ασφαλιστικά μας ταμεία. Εισφορές που μετά την καταλήστευση των συντάξεών μας από αλλεπάλληλους μνημονιακούς νόμους ούτε κατά προσέγγιση δεν αποδίδονται στις συντάξεις που μας αντιστοιχούν.

Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από την στάση όλων των κομμάτων, κυβερνητικών και αντιπολιτευόμενων, που όχι μόνο ψήφισαν ομόφωνα να δοθούν τα αναδρομικά από 01-01-2012 στα «ειδικά ταμεία» αλλά σε ότι αφορά όλους εμάς τους άλλους συνταξιούχους -που φαίνεται μας θεωρούν δεδομένους ψηφοφόρους τους- όχι μόνο δεν ζήτησαν να δοθούν και σε μας τα αναδρομικά από 01-01-2012 αλλά περιορίζουν την κριτική τους προς την κυβέρνηση ζητώντας να μας δοθούν τα αναδρομικά από τον Ιούνιο του 2015 και μετά!!!

Η κυβέρνηση μάλιστα μαζί με την  αξιωματική αντιπολίτευση δεν δεσμεύονται ούτε σ’ αυτό αλλά οχυρώνονται πίσω από το «δημοσιονομικό κόστος» ενός τέτοιου μέτρου καταστροφολογώντας, ταυτιζόμενοι μαζί με το ΔΝΤ και τους άλλους δανειστές, ότι θα καταστραφεί η χώρα  αν μας επιστραφεί ένα μέρος από τις καταληστευμένες μας συντάξεις.

Φυσικά και δεν είμαστε του δόγματος  “να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα” ούτε υπέρ του “κοινωνικού αυτοματισμού”, όμως:

Αφού “λεφτά υπάρχουν” ή, όπως το διατυπώνει η υπουργός κ. Ε. Αχτσιόγλου, “χαλαρώνει η δημοσιονομική ασφυξία”, γιατί δεν επιστρέφονται αντίστροφα και κατά προτεραιότητα π.χ το ΕΚΑΣ στους συνταξιούχους των 300 € αλλά ξεκινάει η αποκατάσταση των αδικιών από τις ελίτ των ειδικών μισθολογίων;

Θεωρούμε ότι στην παραπάνω τροπολογία πρέπει να συμπεριληφθεί διάταξη η οποία θα αποδίδει τα αναδρομικά από 01.01.2012 και στις υπόλοιπες κατηγορίες των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Επίσης να εφαρμοστούν άμεσα οι αποφάσεις του Σ.Τ.Ε. του Ιουνίου του 2015, που υποχρεώνουν την πολιτεία να πληρώνει τις συντάξεις στο ύψος που βρίσκονταν την 31.12.2011 από τον Ιούνιο του 2015 μέχρι σήμερα.

Καλούμε τους αρμόδιους υπουργούς, τα πολιτικά κόμματα και όλους τους βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου να τοποθετηθούν και να υποστηρίξουν μια τέτοια τροπολογία η οποία αποκαθιστά την ισοπολιτεία και την ισονομία για όλους τους συνταξιούχους .

Σ’ ότι αφορά τις αποφάσεις της “ανεξάρτητης δικαιοσύνης” επισημαίνουμε κάποιες προκλητικά αντιφατικές:

 1. Ενώ οι δικαστές της πλειοψηφίας του Σ.Τ.Ε. τόλμησαν (σε αντίθεση με την απόφαση του αλήστου μνήμης Πικραμένου που έβγαλε το 1ο μνημόνιο συνταγματικό) και έβγαλαν το 2ο μνημόνιο αντισυνταγματικό απέκλεισαν – εξαιρώντας τα ειδικά μισθολόγια – όλους τους άλλους συνταξιούχους από τα αναδρομικά από 01.01.2012 μέχρι 09.09.2015, εκτός από 1970 συνταξιούχους που είχαμε προσφύγει μέχρι τον Ιούνιο του 2015.
 2. Τα διοικητικά δικαστήρια που έχουμε προσφύγει οι 1970 και ιδιαίτερα το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθήνας που προσφύγαμε από το 2013 ακόμα κωλυσιεργεί τις αποφάσεις (σε εκτέλεση της απόφασης του Σ.Τ.Ε) με συνέπεια μετά από τόσα χρόνια να μην έχουμε δικαιωθεί.
 3. Το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε αντισυνταγματικές και καταχρηστικές τις παρακρατήσεις του ΑΚΑΓΕ, ενώ το Σ.Τ.Ε. τις έκρινε συνταγματικές και νόμιμες!

Η διαφορά όμως είναι ότι, ενώ “η ανεξάρτητη δικαιοσύνη” μπορεί ενίοτε να είναι μονόφθαλμη, η κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα και οι βουλευτές του ελληνικού κοινοβουλίου οι οποίοι εκλέγονται δεν μπορεί να χωρίζουν τους συνταξιούχους σε πατρίκιους και πληβείους…

Αυτή η άδικη, άνιση, μεροληπτική και σε τελευταία ανάλυση κοινωνικά ανήθικη μεταχείριση και ο διαχωρισμός των συνταξιούχων πρέπει άμεσα να αρθεί!

Καλούμε την κυβέρνηση να αποκαταστήσει την ισοπολιτεία και ισονομία που έχει διαταραχθεί και όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσουν την εκκωφαντική αφωνία τους, όπως έκαναν με την ψήφιση του νόμου για τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων.

Μια τέτοια στάση, αν συνεχιστεί, δικαιώνει μόνο τη ρήση του Όργουελ  στη “Φάρμα των ζώων” ότι “όλα τα ζώα είναι ίσα, αλλά μερικά είναι πιο ίσα από τα ίσα”

Σας πληροφορούμε ότι όλοι εμείς οι συνταξιούχοι μόνο ζώα δεν είμαστε, ούτε θα επιδείξουμε «αγελαία συμπεριφορά» ψηφίζοντας στις εκλογές το κυβερνητικό κόμμα ή όλα τα άλλα αντιπολιτευόμενα κόμματα του κοινοβουλίου -αν συνεχίσουν την ίδια τακτική- σ’ αυτό το τεράστιο ζήτημα της επιστροφής των αναδρομικών που ενώ ψήφισαν ομόφωνα τα αναδρομικά των ειδικών μισθολογίων, για την επιστροφή των αναδρομικών όλων των άλλων συνταξιούχων …τηρούν σιγήν ιχθύος.

Περιμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας. Σε περίπτωση που ούτε η κυβέρνηση ούτε τα πολιτικά κόμματα δεν ευαισθητοποιηθούν για να καταθέσουν μια τέτοια τροπολογία περιμένουμε να το κάνουν έστω κάποιοι βουλευτές και να το βάλουν σε ψηφοφορία και να αποφασίσει η Βουλή γι’ αυτό το τεράστιο για τη συντριπτική πλειοψηφία των συνταξιούχων θέμα.

Με εκτίμηση

Για το Κίνημα Συνταξιούχων

Βαγγέλης Διαμάντης                                                                   Παναγιώτης Μπρόφας

        Πρόεδρος                                                                                   Γενικός Γραμματέας

***ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ: Η ΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 52

 

 

 

Share.

1 Σχόλιο

 1. Δημήτρης Σδουγκος on

  Δεν γνωριζω αν ο Τσιπρας ευαρεστηθηκε να διαβασει εστω και μια παραγραφο της επιστολης μας, το ιδιο πιστευω συνεβη με τους γραμματικους και τους παρατρεχαμενους του.
  Η δε αναφορα στο αν μας θεωρουν δεδομενους, θα τολμουσα να πω πως ναι μας θεωρουν, γιατι γνωριζουν καλα την τουρκικη ρηση, αν σε ,,,, αγαπησει ο κατης, σε ποιον θα πας να παραπονεθεις?
  Αν μπορουσε να γινει μια “ειλικρινης” σφιγμομετρηση των προθεσεων , τουλαχιστον των συνταξιουχων, ως προς την προθεση τους να ψηφισουν υπερ η κατα των “μνημονιακων” πολιτικαντηδων, ειμαι σιγουρος οτι μεναμε με το στομα ανοιχτο. Το βλεπουμε καθημερινα απ τις εκδηλωσεις αγαπης προς τα πολιτικα σκουπιδια. Συνωστισμος στο πιοις θα σφιξει το χερι του μιστερ τιποτα.
  Ας μη τρεφουμε ομως φρουδες ελπιδες οτι η ψηφος μας εχει δυναμη.
  Οσο δεν απαντιεται το ερωτημα, εχει δικαιο ο στρατηγος Αυφαντης η λεει χαζομαρες λογω ηλικιας, η αμφιβολια θα πλανιεται πανω απ την μπανανια. Ακουστε τον https://www.youtube.com/watch?v=zd4f8CCUGVY

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ότι σας αφορά ;

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας, συμπληρώνοντας το όνομα και το email σας !

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας καθώς και την αποστολή διαφημιστικού υλικού από αυτόν τον ιστότοπο. Τα στοιχεία που υποβάλετε είναι ασφαλή & δεν μοιράζονται με κανένα τρίτο μέλος ή πάροχο υπηρεσιών.