Μέλη και φίλοι του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ παραθέτουμε την γνωμάτευση του δικηγόρου μας

Ε. ΣΑΛΑΜΑΡΑ σχετικά την απόφαση 2287/2015 του ΣΤΕ η οποία έχει καθαρογραφεί

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 2287/2015 ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣτΕ

 

Αγαπητοί φίλοι και μέλη του Κινήματος Συνταξιούχων,

 

Αφού μελετήσαμε το πλήρες κείμενο της υπ’ αριθμ. 2287/2015 απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ, η οποία αφορά στις περικοπές των κύριων και επικουρικών συντάξεων σας ενημερώνουμε ότι:

 

Σε επιβεβαίωση των πληροφοριών που είχαμε εξασφαλίσει, η εν λόγω απόφαση ΕΚΡΙΝΕ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ τις περικοπές που επεβλήθησαν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις με τους νόμους 3845/2010, 3986/2011 και 4024/2011, δηλαδή:

 

  • Η Εισφορά Αλληλεγγύης,
  • Η επιπλέον μηνιαία εισφορά λόγω ηλικίας
  • Η πρώτη ποσοστιαία περικοπή με βάση το ύψος της σύνταξης καθώς και
  • Η μερική περικοπή των Δώρων και επιδόματος αδείας.

 

Αντιθέτως, ΕΚΡΙΝΕ ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ τις περικοπές που επεβλήθησαν με τους νόμους 4051/2012 και 4093/2012, δηλαδή:

 

  • Τις περικοπές που επεβλήθησαν στις κύριες και επικουρικές συντάξεις με από το 2012 και μετά.
  • Όσον αφορά τα Δώρα και το επίδομα αδείας, κρίνεται αντισυνταγματική μόνο η πλήρης περικοπή τους. Άρα θα πρέπει να δοθούν και πάλι μέχρι του ύψους που όριζε ο προηγούμενος νόμος και όχι πλήρη.

 

Τέλος, σχετικά με την αναδρομικότητα της απόφασης:

 

Η απόφαση ορίζει, κάνοντας χρήση μίας διάταξης του ν. 4274/14, ότι η ισχύς της αντισυνταγματικότητας εκκινεί από τη δημοσίευση της απόφασης, δηλαδή την 10.06.2015.

Έτσι, αναδρομική αποζημίωση μέχρι εκείνου του σημείου δικαιούνται μόνο όσοι είχαν μέχρι τότε προσφύγει στα Δικαστήρια, διότι αλλιώς όπως αναφέρει στο σκεπτικό της η απόφαση, θα δημιουργείτο υπέρμετρη επιβάρυνση των δημοσίων οικονομικών.

Οι υπόλοιποι δικαιούνται να αναζητήσουν αναδρομική αποζημίωση από εκείνο το σημείο και μέχρι την επαναφορά των συντάξεών τους στα επίπεδα του 2012.

Τη διάταξη αυτή της απόφασης, όμως, αμφισβήτησε μια ισχυρή μειοψηφία του Δικαστηρίου.

Η μειοψηφία του Δικαστηρίου υποστήριξε ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλείονται από τη δικαστική προστασία οι ζημιωθέντες, αφού κάτι τέτοιο αντίκειται σε συνταγματικές διατάξεις και ευρωπαϊκές συνθήκες. ΔΗΛΑΔΗ, με απλά λόγια, ότι όποιος κάνει αγωγή για τις αντισυνταγματικές περικοπές, πρέπει να δικαιώνεται αναδρομικά, αλλιώς είναι σαν να αποκλείεται από την δικαστική προστασία.

Την άποψη αυτή της μειοψηφίας, θεωρούμε και εμείς νομικά ορθότερη και ως τέτοια θα συνεχίσουμε να την υποστηρίζουμε στις διεκδικήσεις και στις αγωγές που θα γίνουν στο εξής.

Είναι όμως προφανές ότι ένα τέτοιο αίτημα δεν έχει αποκλειστικά νομικό χαρακτήρα, αλλά αποτελεί ζήτημα συνολικής διεκδίκησης.

 

Με τιμή,

 

Ευάγγελος Π. Σαλαμάρας
Δικηγόρος – Δ.Μ.Σ. Εργατικού Δικαίου
Διονύσου 95 – 15124 Μαρούσι
Τηλ.: 6973306443

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ότι σας αφορά ;

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας, συμπληρώνοντας το όνομα και το email σας !

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας καθώς και την αποστολή διαφημιστικού υλικού από αυτόν τον ιστότοπο. Τα στοιχεία που υποβάλετε είναι ασφαλή & δεν μοιράζονται με κανένα τρίτο μέλος ή πάροχο υπηρεσιών.