Δίνονται αναδρομικά για όλους τους συνταξιούχους από 1.1.2012

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ 1.4.2019

Σύμφωνα με απόλυτα εξακριβωμένες πηγές η ολομέλεια του Σ.τ.Ε. έβγαλε τελεσίδικα την απόφαση σχετικά με τα αναδρομικά. Η απόφαση έχει κοινοποιηθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και την έχουν πληροφορηθεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε Παρασκευή 29 Μαρτίου:

  1. Υποχρεώνονται τα ταμεία να καταβάλουν όλα τα αναδρομικά για όλους τους συνταξιούχους του Δημόσιου και του Ιδιωτικού τομέα από 1.1.2012 μέχρι 31.12.2018
  2. Τα αναδρομικά αυτά θα δοθούν σε όλους τους συνταξιούχους ανεξάρτητα αν έχουν κάνει αγωγές ή αιτήσεις στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ για αναστολή ή παραγραφή.
  3. Η απόφαση αυτή είναι υποχρεωτική και δεσμεύει την κυβέρνηση να την υλοποιήσει άμεσα.
  4. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης προβλέπεται επιτόκιο αντίστοιχο με αυτό που χρεώνει η εφορία τους φορολογούμενους (0,75% το μήνα).
  5. Η απόφαση αναφέρεται στους ν. 4024, 4051 και 4093/2012,   την αντισυνταγματικότητα του 2ου μνημονίου (όσον αφορά τις περικοπές στις συντάξεις) και τις αποφάσεις του Σ.τ.Ε. 2287 και 2288 του Ιουνίου του 2015.
  6. Σ’ ότι αφορά το μεγάλο δημοσιονομικό κόστος που θα απαιτηθεί επισημαίνει ότι αυτά τα ποσά ήταν κατοχυρωμένα από τους προηγούμενους νόμους, αποτελούν μόνο ένα μέρος από τα λεφτά των συνταξιούχων που είχαν παρακρατηθεί και αφήνει αιχμές και για την απόφαση του ΣτΕ περί συνταγματικότητας του 1ου μνημονίου (Απ. Πικραμένου)

Η απόφαση – καταπέλτης άρχισε ήδη να δημιουργεί τριγμούς στο πολιτικό στερέωμα και δρομολογεί  πολιτικές εξελίξεις:

  • Το Μαξίμου συνεδριάζει εκτάκτως μαζί με τους υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, τα στελέχη των οικονομικών υπουργείων και τους εξ απορρήτων συμβούλους του κ. Πρωθυπουργού.
  • Ήδη ο υπουργός οικονομικών κ. Τσακαλώτος ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να διερευνήσει τις προθέσεις των εταίρων μας, γιατί το δημοσιονομικό κόστος της απόφασης είναι τεράστιο.
  • Η εκπρόσωπος τύπου της Ν.Δ. κ. Σπυράκη στην τελευταία της ανακοίνωση (γιατί παρέδωσε το πόστο της, επειδή είναι υποψήφια για την Ευρωβουλή) καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα την απόφαση, αναφέροντας παράλληλα ότι σε ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά τους συνταξιούχους η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ έπαθε πανωλεθρία. Ο τρόπος που διαχειρίστηκε το μεγάλο ζήτημα των αναδρομικών δήλωσε ότι είναι καταστροφικός για τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας. Παράλληλα καλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει την απόφαση του Σ.τ.Ε. και στη συνέχεια να παραιτηθεί γιατί διαφορετικά η κυβέρνηση της Ν.Δ., που θα την διαδεχθεί, δεν προτίθεται να δεσμεύσει το μέλλον της χώρας και την προοπτική της οικονομικής ανάπτυξης που θα δρομολογηθεί όταν θα αναλάβει την κυβέρνηση.
  • Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος κυμάνθηκε η δήλωση της κ Γεννηματά, που έγινε στο περιθώριο του Συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ.
  • Τέλος κύκλοι του ΚΚΕ αναφέρουν ότι δικαιώθηκε η πολιτική του κόμματος προς τους συνταξιούχους, τους οποίους προέτρεπε να μην κάνουν αγωγές, γιατί τα αναδρομικά με τους αγώνες μας θα δοθούν σε όλους, όπως κι έγινε.

Η απόφαση αυτή αποκαθιστά το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας και εξυψώνει περαιτέρω το κύρος της δικαιοσύνης σε μια περίοδο που οι άλλες εξουσίες εκτελεστική και νομοθετική βρίσκονται στο ναδίρ. Έρχεται επίσης να  αποκαταστήσει την ανισότητα που είχε δημιουργηθεί μεταξύ των συνταξιούχων, γιατί όπως είναι γνωστό στους συνταξιούχους δικαστικούς, αστυνομικούς στρατιωτικούς κλπ πληρώθηκαν αναδρομικά από 1.1.2012

Η απόφαση δημιουργεί αναταράξεις και στις μιντιακές εκπομπές κυρίως αυτές του Σαββατοκύριακου και των πρωινάδικων. Εκπομπές με μεγάλη ακροαματικότητα, όπως αυτές του κ. Αφτιά, του κ. Παπαδάκη και άλλων που με τους μόνιμους προσκεκλημένους “εθνικούς εργατολόγους” που παραμύθιαζαν καθημερινά τους συνταξιούχους, απειλούνται με  κατάρρευση.

Μεγάλο ρόλο έπαιξαν και οι αντιδράσεις που υπήρξαν από σωματεία συνταξιούχων που ελέγχονται από τη ΔΑΚΕ και από την ΠΑΣΚΕ που ζητούσαν φορτικά από τα κόμματα της Ν.Δ. και του ΚΙΝΑΛ να δεσμευτούν ότι θα πληρώσουν όλα τα αναδρομικά στους συνταξιούχους.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσαν όσα διαμείφθηκαν κατά τη συνάντηση της Πέμπτης 28 Μαρτίου κορυφαίων συνδικαλιστών της ΑΓΣΕΕ , του ΟΤΕ, των Τραπεζών κλπ όπου δηλώθηκε ορθά κοφτά προς τον πανίσχυρο τομεάρχη εργασίας της ΝΔ κ. Βρούτση ότι αν δεν δεσμευτεί ξεκάθαρα το κόμμα ότι θα επιστρέψει όλα τα αναδρομικά θα προσχωρήσουν στο υπό κυοφορία κόμμα του κ. Τσιτουρίδη.

Η υπόγεια αυτή οργή – αν και δεν εκφραζόταν στο πολιτικό προσκήνιο –  υπέβοσκε παρασκηνιακά και δημιουργούσε τριγμούς και  φόβους για τα αποτελέσματα των προσεχών εκλογών.

Οι εξελίξεις αυτές δικαιώνουν την πάλη του σωματείου μας που δηλώναμε – πολλές φορές κουραστικά – ότι η λύση των προβλημάτων, μεταξύ των οποίων και τα αναδρομικά, βρίσκεται στα χέρια των  ίδιων των συνταξιούχων οι οποίοι πρέπει να δηλώσουμε ξεκάθαρα ότι:

  1. Να αρνηθούμε να κατεβούμε σε οποιοδήποτε ψηφοδέλτιο των κομμάτων που μας έκοψαν τις συντάξεις, αν δεν θα δεσμευτούν ότι θα χορηγήσουν τα αναδρομικά σε όλους τους συνταξιούχους.
  2. Δεν θα ψηφίσουμε κανένα από αυτά τα κόμματα που δεν θα δεσμευτεί για το ίδιο ζήτημα.

Η απόφαση δικαιώνει κι εμάς κι όλους τους συνταξιούχους και ελπίζουμε να είναι αληθινή.

Θα επανέλθουμε άμεσα για περισσότερες πληροφορίες.

Share.

1 Σχόλιο

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ότι σας αφορά ;

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας, συμπληρώνοντας το όνομα και το email σας !

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας καθώς και την αποστολή διαφημιστικού υλικού από αυτόν τον ιστότοπο. Τα στοιχεία που υποβάλετε είναι ασφαλή & δεν μοιράζονται με κανένα τρίτο μέλος ή πάροχο υπηρεσιών.