ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ

Φέτος συμπληρώνονται 135 χρόνια από την εξέγερση των εργατών του Σικάγου (1886) η οποία πνίγηκε στο αίμα από τις δυνάμεις καταστολής.

Στο επίκεντρο του αγώνα τότε ήταν 8 ώρες δουλειάς, 8 ώρες ανάπαυσης,  8 ώρες ελεύθερος χρόνος μόρφωσης και δημιουργίας.

Ήταν μία μεγαλειώδης ιστορική και ταξική απάντηση των εργατών, οι οποίοι έβαλαν μπροστά τα δίκαια αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους, συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις του κεφαλαίου και τους πολιτικούς του εκπροσώπους προτάσσοντας τα στήθη τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Αυτή την ιστορική μέρα αποτίνουμε φόρο τιμής σε όλους τους εργάτες που έπεσαν θύματα για τους σκοπούς της τάξης μας από το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα.

Τιμούμε ιδιαίτερα τους νεκρούς καπνεργάτες της αστυνομικής καταστολής στην Θεσσαλονίκη το 1936, αυτούς της ματωμένης απεργίας στον Πειραιά το 1923, τους 200 κομμουνιστές στην Καισαριανή και χιλιάδες ακόμη που έγιναν θυσία με τους αγώνες τους για τα συμφέροντα της εργατικής τάξης.

Σε όλα αυτά τα χρόνια ό,τι κερδήθηκε και κατακτήθηκε ήταν αποτέλεσμα σκληρών, επίπονων και μακροχρόνιων αγώνων, πράγμα που επιβεβαιώνει ότι οι εργάτες με την οργάνωση, την ενότητα και τον ανυποχώρητο αγώνα τους έχουν τη δύναμη να κατακτούν και συνεχώς να βελτιώνουν τα δικαιώματά τους στην εργασία, στους μισθούς, στην κοινωνική ασφάλιση, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στα μέτρα προστασίας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, τα δημοκρατικά και συνδικαλιστικά τους δικαιώματα.

Σήμερα που κλείνει ένας χρόνος με την πανδημία, αφού είχαν προηγηθεί δέκα ολόκληρα χρόνια μνημονίων, τα αποτελέσματα είναι τραγικά, στους συνταξιούχους, στους μισθωτούς,  στους ανέργους, στους επαγγελματίες που έβαλαν ή ετοιμάζονται να βάλουν λουκέτο, στη  νεολαία που μεταναστεύει, στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Τα αποτελέσματα είναι τραγικά και στη δημόσια υγεία, όπου παρά τις πολύμηνες απαγορεύσεις οι νεκροί συνεχίζουν να αυξάνονται.

Η κυβέρνηση συνεχίζει την ίδια πολιτική διαχείριση από την αρχή της πανδημίας με τα λοκ ντάουν-ακορντεόν και το δόγμα της ατομικής ευθύνης . Κι αυτά για να μη διαταράξουν τα κέρδη των μεγάλων συμφερόντων, για να μην ενισχύσουν το κράτος πρόνοιας.

Η κυβέρνηση συνεχίζει αδιάλλακτα την προώθηση όλης της αντεργατικής της ατζέντας, έχοντας επιβάλει ένα κλίμα αστυνομοκρατίας, καταστολής και διώξεων σε όποιον/α αντιδρά, φίμωσης κι ελέγχου ακόμα και των σόσιαλ μίντια.

Αυτή τη στιγμή ετοιμάζει την κατάθεση ενός νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά που αλλάζει προς το χειρότερο, τις ήδη διαλυμένες από τα μνημόνια, εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματά μας. Οι βασικές αλλαγές του νομοσχεδίου αφορούν: Καθορισμό 10ωρης ημερήσιας εργασίας με ατομική σύμβαση εργαζόμενου-εργοδότη, άρα κατάργηση ουσιαστικά του 8ωρου. Αύξηση των απλήρωτων υπερωριών έναντι αντισταθμίσματος σε ρεπό ή ημέρες αδείας, ηλεκτρονικά μητρώα εργαζομένων και ηλεκτρονικές ψηφοφορίες για τις απεργίες, υποχρέωση στα συνδικάτα για εξασφάλιση παροχής ελάχιστων υπηρεσιών στο ευρύ καταναλωτικό κοινό κατά τη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων. Πρόκειται για νομοσχέδιο-δώρο στους μεγαλοεπιχειρηματίες! Ένα προς ένα ό,τι ζητά τόσα χρόνια και καταγράφει στις προτάσεις του ο ΣΕΒ για το εργασιακό πλαίσιο στην Ελλάδα.

Στόχος τους να τσακίσουν κάθε κατάκτηση των εργαζομένων. Να απελευθερώσουν το κεφάλαιο από οποιαδήποτε “υποχρέωση” απέναντι στον εργαζόμενο.

Ζούμε σε μια εποχή όπου ο πλούτος συγκεντρώνεται σε όλο και λιγότερα χέρια, πετώντας έξω από τη ζωντανή εργασία εκατομμύρια εργαζομένους. Όταν σήμερα χρειάζονται μόλις 11 ώρες για να παραχθούν όσα σε 40 ώρες το 1950, δε μπορούμε να γυρνάμε το ρολόι ενάμιση αιώνα πίσω.

 Μπροστά στην επίθεση της Κυβέρνησης απαντάμε με αντεπίθεση:

Παλεύουμε:

  • για την κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων που διέλυσαν τις συντάξεις μας
  • για την επιστροφή όλων των κλεμμένων αποδοχών

Καλούμε τους/τις συναδέλφους να συμμετέχουν στις συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς και να είναι σε επαγρύπνηση για να αντιδράσουμε όλοι μαζί στο σχεδιασμό της κυβέρνησης για κατάργηση της επικουρικής σύνταξης.

ΟΥΤΕ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 8ωρου.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΡΑ

 ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΑ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑΣ

 ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΤΗΣ ΠΕΙΝΑΣ

Με συναδελφικούς – αγωνιστικούς χαιρετισμούς

Για το Κίνημα Συνταξιούχων

Χαριτίνη Βασιλοπούλου                                             Γιώργος Στεφανής

Πρόεδρος                                                            Γεν. Γραμματέας

Share.

Leave A Reply

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Θέλετε να ενημερώνεστε άμεσα για ότι σας αφορά ;

Εγγραφείτε τώρα στο newsletter μας, συμπληρώνοντας το όνομα και το email σας !

Χρησιμοποιώντας αυτή τη φόρμα συμφωνείτε με την αποθήκευση και χειρισμό των δεδομένων σας καθώς και την αποστολή διαφημιστικού υλικού από αυτόν τον ιστότοπο. Τα στοιχεία που υποβάλετε είναι ασφαλή & δεν μοιράζονται με κανένα τρίτο μέλος ή πάροχο υπηρεσιών.